latinica  ћирилица
20/01/2021 |  15:32 | Аутор: СРНА

Пленковић: Обнову почети што прије

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас да ће Влада учинити све да обнова Баније почне што прије и да би она могла бити бржа него обнова у Загребу послије земљотреса.
Андреј Пленковић - Фото: HRT
Андреј ПленковићФото: HRT

- Кад бих овог тренутка рекао календар обнове то би било неодговорно с моје стране, али учинићемо све да то буде што прије - рекао је Пленковић у парламенту Хрватске током расправе о приједлогу да Закон о обнови од потреса Загреба и Крапинско-загорске и Загребачке жупаније буде проширен и на Сисачко-мославачку и Карловачку жупанију.

Пленковић је истакао да би обнова на Банији могла бити бржа од оне у Загребу, због чињенице да огромну већину страдалих објеката чине породичне куће које се могу обнављати брже од блокова зграда у Загребу, преносе хрватски медији.

Он је поново одбацио "медијску хајку" да су све куће порушене у потресу на Банији везане за послијератну обнову.

- Од 5.880 обновљених кућа, прегледано их је око 3.700, а црвену наљепницу добило њих 69 или 1,83 одсто - рекао је Пленковић.

У одговору посланику СДП-а Романи Николић, коју је занимало да ли ће ико одговарати од учесника обнове, Пленковић је рекао да "треба све истражити, све расвијетлити" и да нема недодирљивих.

Он је као непримјерено оцијенио да се за Банију користи појам "контејнерланд".