latinica  ћирилица
20/01/2021 |  11:49 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Рајчевић најавио обрачун са негативним појавама у високом образовању (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће 2021. бити година коначног обрачуна и стављања тачке на све негативне појаве у високом образовању.
Срђан Рајчевић - Фото: Screenshot
Срђан РајчевићФото: Screenshot

Рајчевић је најавио да слиједе врло конкретни потези у области осигурања квалитета, додавши да је раније најављивао да ће Влада Српске бити посвећена унапређењу стања у високом образовању, прије свега са аспекта борбе против негативних појава.

- Свједочимо сада да у јавности имам доста приче о лажним дипломама и свим тим негативним појавама и управо на једној од сљедећих сједница Владе ћемо предузети и одређене конкретне кораке - изјавио је Рајчевић Срни.

Он је рекао да ће то бити учињено прије свега формирањем радне групе која ће се бавити искључиво тим проблемима и додао да је већ одржао састанке са кључним људима који би требало да се баве овом тематиком.

- Бићемо прилично радикални по том питању. И инспекција са своје и Министарство са своје стране, као и Агенција за високо образовање и Министарство унутрашњих послова - истакао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, ово ће бити година коначног обрачуна и стављања тачке на све негативне појаве у високом образовању, укључујући и незаконито издавање јавних исправа.

Рајчевић је упозорио да високошколска установа која не буде стриктно спроводила одредбе новог Закона о високом образовању нема чему да се нада и дефинитивно неће моћи обављати дјелатност на територији Републике Српске.

- Апелујем и на ресорна министарства у кантонима у ФБиХ да крену путем којим је кренула Српска, да се озбиљно посвете проблемима у области високог образовања, јер БиХ је јединствен образовни простор и бојим се да, уколико не будемо сви заједно радили у оквиру борбе против негативних појава, нећемо имати неког ефекта - нагласио је Рајчевић.

Он каже да ће, у супротном, БиХ бити "црна рупа" у оквиру европског образовног простора, "а то је оно што нико не жели".

- Морамо да вратимо вјеру младим људима у квалитено високо образовање и то је оно што сам лично и мој тим људи одлучни да урадимо током 2021. године па и до краја мандата ове Владе. То ће вјероватно бити и моја највећа оставштина у оквиру овог мандата - навео је Рајчевић.

Он је подсјетио да је на почетку мандата рекао да својом политичком каријером гарантује да ће се ствари у области високог образовања побољшати.

- Ово не треба да радимо ни због нас ни због нечега што је било у прошлости, већ због наше дјеце и будућности генерација које се рађају и живе и раде на простору Републике Српске - оцијенио је Рајчевић.

Рајчевић сматра да је повећање броја студената у овој академској години на јавним универзитетима у Српској резултат примјене новог закона из ове области.

- Са почетком мандата ове Владе и успостављањем овог министарства један од његових примарних циљева које смо гласно промовисали била је реформа сектора високог образовања. Ако се сјетимо и прве тематске сједнице Владе Српске која је била посвећена управо стању у високом образовању, још тада смо изашли са конкретним показатељима какво је тренутно стање у овом сектору - рекао је Рајчевић.

Он је додао да је онда речено и да ће бити покренут процес доношења нових прописа из ове области како би био унапријеђен цјелокупан систем бисоког образовања, прије свега са аспекта подизања квалитета.

- И као Влада и Министарство заиста смо одлучни да то урадимо. Као резултат тих напора већ 2019. године смо предложили нови сет закона из ове области, прије свега оно што је кључно - нови закон о високом образовању, али и закон о осигурању квалитета у области високог образовања - рекао је Рајчевић и нагласио да су то два кључна закона на којима се темељи цјелокупна реформа високог образовања.

Према његовим ријечима, као један од првих показатеља примјене новог Закона о високом образовању управо је повећан број студената у овој академској години у односу не само на претходну академску годину већ и у односу на негативан тренд који је владао у протеклих пет или шест година.

Рајчевић је рекао да је тада забиљежен константан пад броја новоуписаних студената на јавним универзитетима у Српској.

- Разлог због чега је то тако је управо због примјене једне од одредби тог закона који говори да ће Влада, односно буџет Српске на себе да преузме терет бесплатног школовања свих редовних студената. Дакле, од момента уписа у прву годину на први циклус студија или прву годину другог циклуса уколико су студенти редовни и да полажу испите, годину за годином и уписују наредне године - нагласио је Рајчевић.

Он је навео да на тај начин Влада Српске преузима на себе комплетан терет финансирања њиховог школовања.

- Са том популарном мјером жељели смо да подстакнемо студенте да више уписују наше јавне универзитете, да не иду у иностранство и да не иду на крају на друге високошколске установе приватног типа. Жељели смо да ставимо акценат на развој наших јавних универзитета и сматрам да смо управо овим резултатима то и постигли - истакао је Рајчевић.