latinica  ћирилица
20/01/2021 |  10:17 | Аутор: СРНА

Калужа: Конзулат БиХ у Франкфурту постао ближи дијаспори

Одлазећи генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа изјавио је да је током трогодишњег мандата успио у намјери да услуге Конзулата буду доступније дијаспори, да је постао "видљивији" институцијама Њемачке и да је цијело вријеме имао велику подршку кабинета српског члана Предсједништва БиХ.
Лучијано Калужа - Фото: Тwitter
Лучијано КалужаФото: Тwitter

Он је навео да га је пандемија вируса корона омела у намјери да учини више у економској сарадњи Њемачке и БиХ, али да није незадовољан урађеним.

Калужа каже да је за вријеме његовог мандата реализовано неколико конкретних пројеката, а замисао је била да ова завршна година буде капитализована кроз конкретно потписивање одређених уговора.

- Нажалост, пандемија је све то успорила и омела, како у цијелом свијету, тако и моје планове. Без обзира на то веома сам задовољан јер сам успио да постигнем напредак и у склапању одређених пословних аранжмана - рекао је он за Вести.

Калужа подсјећа да је одржано више од стотину конкретних састанака и потписано неколико пословних уговора.

Према његовим ријечима највећи проблеми су створени почетком прошле године када је све захватила пандемија корона вируса, када су били препуштени сами себи што се тиче координације рада Конзулата, али су и у најтежим данима радници Конзулата врло одговорно и ревносно обавили свој посао.

- Као генерални конзул, покушао сам да амортизујем затварање Конзулата у смислу пружања услуга као што је до тада текло. Реорганизацију смо усмјерили да тече на други начин и мислим да смо у томе успјели. То је био највећи изазов - рекао је он.

Калужа је додао да је из тога произашло много позитивних вриједности, а једна од њих је да су људи у дијаспори схватили да они нису ту само ради издавања докумената, него су били, између осталог и средство информисања у овим кризним временима.

Калужа је препоручио грађанима БиХ који живе у покрајини Хесен да у идеје и пројекте које имају, првенствено укључују институције, у овом случају Конзулат, који може да им помогне.

Он је навео да је током свог рада у Њемачкој имао велику подршку колега из других конзулата, посебно Бранка Радовановића из Конзулата Србије, те да је остварио веома лијепу сарадњу са свим вјерским заједницама и удружењима.