latinica  ћирилица
19/01/2021 |  15:30 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

У Словенији откривен мутирани сој вируса корона

У Словенији је у једном лабораторијском узорку откривена мутирана варијанта новог вируса корона, врло слична соју који је прије тога откривен у Енглеској, а који је много заразнији, односно брже се шири, објавила је данас словеначка новинска агенција СТА.

Национална лабораторија за здравље, околину и храну потврдила је да је у узорку бриса од особе која је стигла из Енглеске пронађен нови вирус корона, врло сличан новом енглеском соју.

У овој лабораторији су објаснили да се дијелови узорка које су до сада успјели анализирати савршено подударају са енглеским сојем, али нису успјели добити цијелу секвенцу генома, па за сада то не могу у цијелости потврдити, али, како наводе, облик новог соја вируса на који антитијела морају деловати остао је исти, упркос мутацијама.

О томе свједоче и случајеви из Енглеске гдје нису примијећене поновне инфекције новим сојем код људи који су већ заражени старим вирусом.

Антитијела покренута првом инфекцијом такође штите од новог соја, што значи да је вакцина дјелотворна и против новог соја, навели су из лабораторије.