latinica  ћирилица
19/01/2021 |  12:05 | Аутор: СРНА

Микију Манојловићу награда "Истерн стар 2021"

Српски глумац Предраг Мики Манојловић примиће у четвртак, 21. јануара, награду "Истерн стар 2021" у оквиру 32. Филмског фестивала у Трсту, који ће отворити чувени филмски класик "Подземље", режисера Емира Кустурице.

Овај филм овјенчан је "Златном палмом" Канског филмског фестивала 1995. године у коме је Манојловић имао једну од главних улога.

Умјетнички директори Фестивала у Трсту Фабрицио Гросоли и Николета Ромео изразили су задовољство што ће уручити награду "Истерн стар 2021", како су навели, незаборавном протагонисти овог филма Предрагу Микију Манојловићу, који је освојио ту престижно признање захваљујући сарадњи са Кустурицом на овом, али и филмовима
"Отац на службеном путу", "Завет", "Црна мачка, бели мачор" и "На млечном путу".

Они су истакли да Манојловић одавно надмашује границе Југославије, радећи са редитељима као што су Франсоа Озон у филму "Љубитељи злочина", Ђулијано Монталдо у "Демони Санкт Петербурга", Сем Гарбарски у "Ирина Палм" што му је донијело номинацију за Европску филмску награду у Берлину.

Отварање 32. Филмског фестивала у Трсту одржаваће се онлајн на платформи "Мај мувис". Фестивал у Трсту ће трајати до 30. јануара, преноси Тањуг.

Филмски фестивал у Трсту је водећи италијански фестивал када су у фокусу кинематографије централне и источне Европе. Награда "Истерн дтар" основана је са циљем да истакне личност у свијету кинематографије чија је каријера изградила мостове између Истока и Запада.

Претходни лауреати су били Моника Белучи, Ирен Жакоб, Касиа Смутниак, Раде Шербеџија, македонски редитељ Милко Манчевски и други.