latinica  ћирилица
19/01/2021 |  11:50 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Пливањем за часни крст широм Српске обиљежено Богојављење (ФОТО/ВИДЕО)

Српска православна црква прославила је Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. У храмовима широм Српске служене су свете архијерејске литургије, а затим су одржане богојављенске литије и пливање за Крст часни.
Пливање за Часни крст - Фото: РТРС
Пливање за Часни крстФото: РТРС

У Бањалуци је двадесетпетогодишњи Срђан Јолић први допливао до Часног крста.

Јолић, који је вишегодишњи члан Ватерполо клуба Бањалука и пливачког клуба Олимп, истакао је да воли пливање и да га привлачие вода и вјера православна.

Бањалука: Срђан Јолић (Фото:SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Он је изразио задовољство што је први, међу 12 пливача, допливао до Часног крста, истичући да у овоме види не само своју, већ побједу свих учесника у богојављенском пливању.

Бањалука - литија (Фото: РТРС)

Пливању за Часни крст претходила је литија која је у подне кренула испред бањалучког Храма Христа Спаситеља.

Бањалука - литија (Фото: РТРС)

Литија, коју је предводио епископ бањалучки Јефрем, кретала се од Храма до Градског моста Патра код Тврђаве Кастел, гдје је обављен чин освештања воде са спуштањем Часног крста у ријеку Врбас, а они најхрабрији, пливали су за крст.

Из Бањалучке парохије апеловали су на вјернике и учеснике ове свечаности да се придржавају свих препоручених епидемиолошких мјера.

И у Требињу је одржано пливање за Часни крст. Најбржи и ове године био је седамнаестогодишњи Вељко Јовановић који је награђен златником.

Вељко Јовановић (Фото: trebinjelive.info)

За Богојављенски крст пливало је више од 50 учесника, међу којима је била и једна дама.

Јовановић је рекао да је ово побједа свих пливача јер је вода хладна, али је повод лијеп.

- Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Свака част свима што смо запливали у оволиком броју - навео је Јовановић, који је добио на поклон и икону од младића из Херцег Новог, гдје ове године због епидемиолошких разлога није било организованог пливања за Часни крст.

Требиње - пливање за Часни крст (Фото: trebinjelive.info)

У Билећи је, у конкуренцији 30 пливача, први до Часног крста допливао двадесетседмогодишњи Немања Леро.

Леро, који је и прошле године први допливао до Крста на Билећком језеру, рекао је да трећи пут учествује у богојављенском пливању, а други пут је побједник.

Билећа (Фото: Фејсбук/Радио Билећа)

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, у ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача из Фоче, Миљевине, Вишеграда, Билеће, Зворника, међу њима и четири дјевојке.

До Часног крста прве су допливале двадесетдвогодишња студенткиња стоматологије из Зворника Тања Ерделић и шеснаестогодишња ученица средње економске школе Валентина Вуковић из Миљевине.

Фоча (Фото: СРНА)

У Приједору је први допливао Данијел Дрљача. Он је седми пут био најбржи у пливању за Часни крст, а добиће и златник од Града Приједора.

Приједор: Пливање за Часни крст (фото:B. Mајсторовић/RAS SRBIJA)

Јелена Симовић из Фоче побједник је богојављенског пливања за Часни крст, традиционалне манифестације која је данас одржана на ријеци Жељезници у Источној Илиџи, у којој је учествовало 45 пливача.

Симовићева је рекла да други пут учествује у овој манифестацији и да је ове године имала част да прва доплива до Часног крста.

У Новом Граду Милан Раданац први је допливао до Часног крста на градској плажи Ада.

Нови Град (Фото: РТРС)

Раданац је био један од 15 момака који су ове године учествовали у пливању за Часни крст. Он је учествовао први пут, а рекао је да ће и наредних година пливати.

Нови Град (Фото: СРНА)

У Котор Варошу је Борислав Богданић побједник петог пливања за Богојављенски крст које је пред великим бројем посјетилаца и уз придржавање препоручених епидемиолошких мјера одржано на ријеци Врбањи.

Котор Варош: Пливање за Часни крст (Фото: Фејсбук/Глас Котор Вароша)

У конкуренцији 21 храброг пливача Богданић је први дошао до Часног крста и њему је други пут припала титула "Часног витеза" Котор Вароша.

Котор Варош (Фото: СРНА)

У општини Језеро Зоран Гламочак први је допливао до Часног крста на ријеци Пливи и добио златни дукат и ручно рађен крст.

Језеро (Фото: РТРС)

- Одржано је пето по реду традиционално пливање за крст часни. Сви учесници су од протојереја Миладина Самарџића добили иконе и захвалнице, а од начелнице општине Снежане Ружичић побједник је добио и златни дукат - навели су у општини.

Језеро (Фото: СРНА)

И ове године, као и претходне четири, Српска православна парохија језерска и општина Језеро обиљежили су празник Богојављење литургијом, водоосвештањем и пливањем за Часни крст, поштујући све епидемиолошке мјере.

Језеро (Фото: РТРС)

Побједник пливања за Часни крст у подмајевичком крају, које је ове године први пут организовано на језеру Снијежница, је Милорад Симић из Горњег Забрђа код Угљевика. Он је на Крстовдан напунио 16 година и био је најмлађи учесник такмичења.

Лопаре (Фото: СРНА)

У Шипову је први до Часног крста допливао Станко Ђукић.

Шипово (Фото: РТРС)

У Сребреници је потпоручник Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милан Генго побједник богојављенског пливања за Часни крст у акумулационом језеру Перућац код Манастира Карно.

У хладној језерској води пливало је 14 учесника, а најмлађа је била тринаестогодишња Ана Млађеновић.

У Братунцу је побиједио наставник физичког Давор Млађеновић. Побједник на дионици дугој 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа на земљи, осим дипломе награђен је позлаћеним часним крстом, са 400 КМ и златником.

Братунац (Фото: РТРС)

У Броду је први до Часног крста допливао двадесеттрогодишњи Његош Ђукић.

Брод - Његош Ђукић (Фото: СРНА)

- Ово је друга година како пливам и други пут Божијом бољом да допливам први до крста. Значи ми много, ово је једном у години. Данас је Богојављење и свима желим да поручим: "Бог се јави". Захвалио бих свима који су дошли и позвао их да учествују ко год може - рекао је Ђукић.

Тринаестогодишњи Никола Радивојевић из Зворника допливао је данас први до Часног крста на Зворничком језеру, а његов јеанаестогодишњи брат Стефан други.

Зворник - браћа Радивојевић

У Теслићу је данас изостало пливање за Часни крст због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, али је организовано велико богојављенско освештање воде.

Теслић (Фото: СРНА)

У Брчком је организовано пливање за Часни крст. Најбржи је био петнаестогодишњи Лука Опачић који је понио титулу витеза Часног крста након што је први препливао 33 метра у ријеци Сави.

Опачић, који је био и најмлађи учесник Богојављенског пливања у Брчком, рекао је да му је ово први пут да плива за Часни крст, те захвалио осталим учесницима што су му дозволили да први доплива до крста.

За Часни крст у Добоју се данас пливало на три локације, а прослава Богојављења почела је литургијом у Храму Ваведења Пресвете Богородице.

Јовица Јосиповић из Стријежевице први је допливао до Часног крста на Медвјеђем језеру-Крчмарица, Зденко Марковић из Осјечана најбржи је био на ријеци Босни, а Александар Радић из Руданке на језеру Руданка код Буковице Мале.

Двадесетосмогодишњи Игор Хемун из Доње Мравице, код Прњавора, побједник је данашњег богојављенског пливања за Часни крст на ријеци Укрини у Горњим Палачковцима.

Прњавор - пливање за Часни крст (фото: СРНА)

На манифестацији је учествовало 20 пливача, међу којима једна жена.

Двадесетрогодишњи Здравко Милановић из Мркоњић Града први је допливао до Часног крста на малом језеру Балкана у овом граду, те освојио новчану награду од 500 КМ.

Здравко Милановић први је допливао до Часног крста на Балкани (Фото: СРНА)

Снагу је у леденом језеру Балкана, гдје је први пут организовано пливање за Часни крст, одмјерило 20 пливача.