latinica  ћирилица
18/01/2021 |  19:00 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Превирања у опозиционим редовима у Српској (ВИДЕО)

У опозициjи Српске све чешће су међусобне јавне оптужбе. Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић има резерве према ДНС-у. Посланик Небојша Вукановић упутио оштре ријечи руководству СДС-а и ПДП-а, јер га нису позвали на важан састанак.
СДС, ПДП - Фото: РТРС
СДС, ПДПФото: РТРС

Посланик Небојша Вукановић каже да је киван што га СДС и ПДП нису позвали на недавни састанак о стратегији за опште изборе.

За федералне медије изјавио је да не зна јесу ли тад одређени кандидати за највише функције, али је нагласио да би у трци за позицију српског члана Предсједништва БиХ најрадије видио – себе.

Открива да ово није први пут да га политички партнери изопштавају из договора.

- Нисам био ни на једном састанку, тако да не знам да ли су расправљали. Заправо да су ме потцијенили, то ћу вам само рећи. Не може вас нико искључити ако имате подршку народа. Сад ће они да моле и преклињу да ја дођем на наредни састанак или било коју другу активност, али видјећу када и под којим условима ћу са њима да разговарам - поручио је Вукановић.

Вукановић каже да подржава већину потеза градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, али да има и неколико питања за њега.

Прије свих, зашто је наговијестио да би се на пола градоначелничког мандата могао кандидовати за предсједника Републике. Станивуковић тврди да односи нису нарушени.

- Свако од нас има право и јесте помало незадовољан. И незадовољном друштву тешко је не бити такав. Ја подржавам оно што господин Вукановић говори и разумијем га. Спреман сам да преиспитам и све што сам радио као народни посланик и што радим као градоначелник - рекао је Станивуковић.

Након што је недавно неповјерење према новом члану опозиције, ДНС-у, исказала потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић, слично становиште изнио је и предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић.

За Независне новине је поновио да није задовољан изборним резултатима своје странке, нити одлуком да дојучерашњи ДНС-овац Милан Радовић одмах добије функцију замјеника предсједника СДС-а. Присталица је преиспитивања мотива ДНС-а да напусти власт.

- Треба бити опрезан према томе и врло сам опрезан, не само када је у питању ДНС, него и било која политичка партија која је у континуитету 10, 15 или 20 година дио система овога режима. Преласком у опозицију због неких личних незадовољстава не значи да они са себе скидају терет одговорности за стање у ком се налази Република Српска и којем су они увелико допринијели - истакао је Миличевић.

Одмах је услиједио одговор ДНС-а. Миличевићу су поручили да грађане више интересују рјешења горућих проблема него, како кажу, ситно политичарење.

- Господину бих савјетовао да, прије него што баци камен на промјене размисли о томе колико су кадрови СДС-а у претходних 10 година ојачали СНСД. Заправо, кад бисмо почели да бројимо коалиционе актере власти закључили бисмо да су многи од њих били страначке колеге Миличевића - тврди Александар Главаш, посланик ДНС-а у НСРС.

Слично интониран одговор, након што је критиковала ДНС, недавно је добила потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић Тривићеву је означио као препреку уједињењу опозиције и оптужио да се, наводно, није радовала Станивуковићевој побједи.

Тривићева је претходно саопштила да ДНС, након година у власти, не може бити безусловно прихваћен у опозицији. Одбацила је и идеју да Нешић буде заједнички опозициони кандидат за предсједника Владе.