latinica  ћирилица
18/01/2021 |  17:28 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Састанак о заштити домаће производње

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је да састанку са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем разговарано о узгоју индустријске конопље.
Борис Пашалић, Сташа Кошарац и Нијаз Брковић. - Фото: СРНА
Борис Пашалић, Сташа Кошарац и Нијаз Брковић.Фото: СРНА

Биће донесен правилник који ће верификовати надлежно министарство на нивоу БиХ да би се омогућила њена производња.

Пашалић је навео да је разговарано и о сортној листи БиХ гдје постоје одређени проблеми, јер су донесена два правилника без консултација са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те да је договорено како да се ти проблеми превазиђу.

На састанку са Кошарцем и представником фдедералног министарства пољопривреде, рекао је Пашалић, разговарано је и о најактуелнијим темама и потреби да се донесу неки нови закони као што су закони о вину, пољопривреди, ветеринарству, органској производњи.

- Говори се о проблемима са прекомјерним увозом и имамо проблем да нашим партнерима, Европском комисијом, земљама Цефте и другима, да имамо поремећаје на тржишту и да треба успоставити одређене протоколе које ће реализовати ентитети - навео је Пашалић.

Послије састанка, Пашалић је рекао да је у Српској учињено све да би се олакшало пољопривредним произвођачима, те оцијенио да је ресорно Министарство коректно приступило проблемима које је изазвала пандемија и подсјетио на низ мјера донесених у марту и 9.000 обезбијеђених сјетвених пакета за поврће и додатне количине регресираног горива.

- Чинили смо све да што више хране произведено у 2020. години и у томе смо успјели - истакао је Пашалић.

Он је додао да је мимо аграрног буџета од 75 милиона КМ издвојено додатних десет милиона и да је откупљено 10.000 утовљених свиња и 5.000 јунади у два наврата, одвојена два милиона за откуп поврћа и откупљено 17.000 тона поврћа.