latinica  ћирилица
18/01/2021 |  12:47 ⇒ 12:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Дуди Ивковићу награда за животно дјело

Легендарни Душан Дуда Ивковић примио је награду за животно дјело од стране КК Раднички са Црвеног крста, који обиљежава 100 година постојања.

- Желим да се захвалим на овом великом одликовању. У ових 100 година је било сигурно много спортиста, функционера, навијача који су заслужили макар слично одликовање. Напоменуо сам мојим сарадницима, ја сам врхунске спортске резултате остварио са националним селекцијама и другим клубовима. Можда је ово одликовање за вјерност - рекао је Ивковић и додао:

- Обиљежићемо 100 година Радничког. Нећемо се задовољити плакетама. Треба да се трудимо да направимо Раднички који ће функционисати наредних 100 година. Да би функцинонисао, да би понудили омладини један овакав велелпан објекат, сигурно не би ни помислили, а камоли успјели да није било предсједника Александра Вучића и нашег почасног покровитеља ове прославе.

Вучић је као предсједник Републике значајно помогао Спортском друштву, а већ дуго је почасни предсједник Боксерског клуба Раднички.

Свечаности су присуствовали и предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Зоран Радојичић, бивши спортисти Радничког...

Обиљежавање значајног јубилеја употпуњава изложба "Наш први вијек", на којој су кроз путовање у историју дуго 100 година представљени значајни резултати и сви они који су стварали клуб и његову традицију.

Спортско друштво Раднички основано је 1920. године, као Београдски раднички спорт клуб.

За вијек постојања, екипе СД Раднички освојиле су 39 екипних сениорских титула државног првака и 22 Купа Југославије, у рукомету, боксу, кошарци, одбојци, шаху, рвању, џудоу, стрељаштву и рагбију.

Рукометашице Радничког су уз то освојиле и три европска Купа шампиона и три Купа побједника купова Европе, што су и највећи екипни успјеси Спортског друштва.

Спортисти Радничког у појединачној сениорској конкуренцији су при том освојили и 166 појединацних сениорских титула државног првака, у боксу, рвању, каратеу, кик-боксу, џудоу, шаху, стрељаштву, гимнастици и атлетици, уз мноштво сребрних и бронзаних одличја и стотине медаља у млађим категоријама.

Бранећи боје државне репрезетације спортисти Радничког освојили су седам златних и шест сребрних медаља на Олимпијским играма, три златне, 13 сребрних и 12 бронзаних медаља на свјетским првенствима и осам златних, 24 сребрне и осам бронзаних медаља на европским првенствима.