latinica  ћирилица
17/01/2021 |  20:29 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Начелници тврде: Tешко стање, празне буџетске касе

Новоизабрани начелници општина Гацко Огњен Милинковић и Билеће Веселин Вујовић тврде како су приликом преузимања власти у у овим локалним заједницама затекли тешко стање, празне буџетске касе и вишемилионска дуговања.
Огњен Милинковић - Фото: СРНА
Огњен МилинковићФото: СРНА

Оба начелника су поручила да ће урадити ревизију, а онда се обратити надлежним институцијама како би се кривци за овако тешко стање пронашли.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је да је послије преузимања власти од Милана Радмиловића затекао потрошен буџет, те најавио да ће у наредним данима детаљно прегледати документацију и пронаћи кривце за овако тешко стање.

Милинковић је навео да су плате буџетских радника за новембар и децембар потрошене у октобру и зато још нису исплаћене.

У општини Гацко рекли су Срни да су неисплаћене финансијске обавезе ове општине веће од 8.000.000 КМ, обавезе према добављачима око 2 милиона КМ.

Напомињу и да доприноси радницима нису уплаћени за четири мјесеца, а највећи проблем је, како су истакли, презапосленост, наводећи податак да је сада на општинском буџету 343 радника, а за њихове плате мјесечно треба 442.000 КМ или 5.300.000 КМ на годишњем нивоу.

Према наводима нових носилаца гатачке власти, у општини Гацко запослена су 173 радника, у ватрогасном 53, у Центру за социјални рад 13, у Туристичкој организацији чак 22, у вртићу 37, у Културном центру 31, а у Радио Гацку 11.

Стање је још горе у Билећи, будући да нови начелник Веселин Вујовић истиче да је затекао "катастрофу".

- До сада смо нашли дуг око 19,5 милиона КМ, а затекли смо и огромну презапосленост. Да ли ће неко одговарати, не знам. Нисам судија, а ни кадија - рекао је Вујовић.

Вујовић је додао да за плате мјесечно треба око 400.000 КМ, јер је на буџету билизу 300 људи. "Не знам како ћемо исплаћивати плате, надам се да ћемо наћи неко рјешење. И сада је блокиран рачун општине Билећа", рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, ова општина само Пореској управи дугује око 3.000.000 КМ, а "Електро Херцеговини" око 150.000 КМ.

Начелници су поручили да ће морати наћи рјешење и за вишак радника који је у овим општинама рекордан у Републици Српској.