latinica  ћирилица
17/01/2021 |  19:51 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Бесповратна средства ЕУ за пољопривреду (ВИДЕО)

У току је јавни позив за додјелу бесповратних средстава из фондова ЕУ за подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу.
Бесповратна средства за пољопривреду - Фото: РТРС
Бесповратна средства за пољопривредуФото: РТРС

Право на бесповратна средства у износу од 30.000 до 200.000 марака имају физичка лица, пољопривредна газдинства, правна лица и предузетници који се активно баве пољопривредном производњом.

Јавни позив отворен је до 15. фебруара, а интересовање пољопривреднних произвођача је велико.

Пољопривредни произвођачи који се баве примарном производњом у области сточарства, узгојем житарица, уљарица, воћа и поврћа, до 15. фебруара могу конкурисати за додјелу бесповратних средстава из ЕУ фондова.

ЕУ обезбјеђује 65 одсто укупног износа инвестиције, изузев за сектор воћа и поврћа гдје суфинансира 80 одсто средстава.

Газдинство Бране Митровића из Јелаза код Бијељине производи млијеко, тови јунад и обрађује 32 хектара оранице.

Конкурисали су за бесповратна средстава како би унаприједили и проширили производњу.

- Фали нам модернијих машина за јефтинију производњу у ратарству, да би све могли пропратити. Треба нам сијачица, модернији микс приколица која је доста скупа, плуг који кошта 50.000 - 60.000 марака - рекао је Митровић.

За бесповратна средства ЕУ заинтересован је и Чедо Радовановић, воћар из Велике Обарске. Планира да прошири засад трешње за 2 хектара, постави противградну мрежу и систем за наводњавање.

- Наша процјена је да је укупна инвестиција око 100.000 марака. Од тога би 20.000 био наш улог, а 80.000 марака средства из фондова - истакао је Радовановић.

Све што се користи на једној фарми предмет је суфинансирања: опрема, сушаре, складишта, механизација за основну обраду, осим трактора.

Вриједност овог пројекта 3,5 милиона марака.

Пољопривредни произвођачи имају двије могућности за реализацију инвестиција. Једна је да све исфинансирају и доставе документацију.

- Након тога, врло брзо ЕУ рефундира свој дио бесповратних средстава. Други начин је да фармери добију авансно дио који финансира ЕУ. У том случају је потребна гаранција банке - изјавила је самостални стручни сарадник у Аграрном фонду Бијељина Розалија Галац.

Ако су регистровани као пољопривредна газдинства или физичка лица, а буду изабрани за додјелу бесповратних средстава, пољопривредници имају обавезу у року од 30 дана се пререгиструју у облик правних лица.