latinica  ћирилица
17/01/2021 |  19:45 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Земљотрес у Костајници и Козарској Дубици без дома оставио и локалне медије (ВИДЕО)

Земљотрес, који је недавно задесио Костајницу и Козарску Дубицу, велике штете направио је и на објектима у којима раде локални медији.
Костајница (фото:Kostajnica.com) -
Костајница (фото:Kostajnica.com)

Били су приморани на исељење и сада раде у немогућим условима а локалне заједнице немају средстава за санацију оштећених објеката.

Два дана након земљотреса, овако изгледају живе вијести радио Костајнице.

- Звучне изолације немамо, све се чује овдје, и камиони и аути који пролазе, људи који причају, људи под прозором, телефони, али таква је тренутно ситуација и програм мора да иде и уживо - изјавила је спикер радија Костајница Тамара Зрнић.

У току земљотреса, зграда радија Костајница задобила је велика оштећења. Дио опреме за рад, преселили су на приземље исте зграде у којима је пољопривредна општинска служба и раде са њима у једној просторији.

- Двије су опције - или рушење или озбиљна санација. Још не знамо шта ће да буде од то двоје - рекла је директор радија Костајница Марија Адамовић.

- По добијеним подацима од представника дирекције ми ћемо урадити пратећу документацију и онда ћемо знати колика би била вриједност изградње новог објекта - истакао је портпарол општине Костајнице Александар Пашић.

У ништа бољој ситуацији нису ни колеге радија и телевизије Козарска Дубица.

Земљотрес је уништио и овај објекат у којем су и просторије библиотеке.

Радио и телевизија пресељени су у Дом културе. Хол ове установе њихов је радни простор, а билетарница је претворена у монтажу и редакцију.

- Радимо у просторијама које нису условне за рад, у просторији која буквално има један-три квадрата. Немамо простора да монтирамо, да новинари одрађују свој посао онако како су навикли - изјавио је камерман-монтажер ТВ Козарска Дубица Дејан Лазић.

- Тај студио који сад користимо,нема никакву звучну изолацију, не можемо да загријемо ту просторију, клима којом гријемо ствара шум, звук и микрофон то све купи - рекла је спикер и водитељ ДУБ радија у Козарској Дубици Мартина Ловрић.

Користе простор који није прилагођен медијима и присиљени су на импровизацију.

- Дошло је до оштећења на кровној конструкцији. Унутрашњост зграде је доста оштећена тако да је неопходна хитна санација и зато смо простор од 230 квадрата били принуђени замјенити простором од 30 квадрата - изјавила је директор ЈП Центар за информисање Козарска Дубица Дијана Кондић.

Санација зграде изискује већа средства. За реконструкцију је потребно око 200.000 марака. Рјешење је изградња новог објекта.

- Да би се изградио потпуно нови објекат који би био стабилан и који је по прописима што се тиче статике за земљотресе, потребно је око 250.000 - 300.000 марака. Толико кошта само један објекат који би требао да се изгради и да буде безбједан - изјавио је начелник општине Костајница Раденко Рељић.

Међутим општине Козарска Дубица и Костајница за санацију локалних медијских кућа које су погођене земљотресом немају средстава.

Због тога колеге настављају са радом и у немогућим условима. Приоритет исти - док сигнала има, информисање гледалаца и слушалаца, не смије да стане.