latinica  ћирилица
15/01/2021 |  20:11 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Карловац: Градска управа тражи проглашење природне непогоде

Карловачка градска управа до данас је примила 939 пријава укупне штете од 123 милиона куна /16.287.571 евро/ проузроковане недавним земљотресима, па је град упутио жупанији приједлог да за Карловац буде проглашена природна непогода, саопштено је из кабинета градоначелника.
Карловац (Фото:Кристина Стедула Фабац/pixel) -
Карловац (Фото:Кристина Стедула Фабац/pixel)

Према Закону о ублажавању и уклањању посљедица природних непогода, она се проглашава ако је вриједност укупне директне штете већа од 20 одсто вриједности прошлогодишњих изворних прихода непогодом погођене јединице локалне самоуправе.

Изворни приходи Карловца за 2019. годину износили су, како пише у образложењу из кабинета градоначелника, 152 милиона куна у односу на 123 милиона куна процијењене штете.

Очекују да ће Сабор изгласати Закон о обнови зграда оштећених потресом на подручју града Загреба, Крапинско-загорске жупаније и Загребачке жупаније, како је то предложила Влада, те ће држава на подручју на којем је проглашена катастрофа, финансирати у цијелости обнову оне некретнине у којој станује власник или његови сродници.

Потресом погођене културно-историјске цјелине биће обновљене на основу програма који ће сачинити Министарство културе и медија у сарадњи са јединицама локане и подручне самоуправе.

Разорни земљотрес погодио је Хрватску 29. децембра, када су највише страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна. Овај потрес осјетио се у региону.

Од тада се у Хрватској свакодневно региструју мањи земљотреси, а посљедња серија била је протекле ноћи.