latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:41 ⇒ 16:54 | Аутор: sputniknews.com

Бил Гејтс постао највећи земљопосједник у Америци (ВИДЕО)

Бил Гејтс, четврти најбогатији човјек на свијету, купио је 97.000 хектара пољопривредног земљишта широм САД, чиме је постао највећи приватни земљопосједник у Америци.
Бил Гејтс - Фото: ТАНЈУГ
Бил ГејтсФото: ТАНЈУГ

Послије вишегодишњих извјештаја да је Гејтс куповао пољопривредно земљиште у државама Флорида и Вашингтон, „Ленд Рипорт“ је открио да је Гејтс, чије се богатство процјењује на 121 милијарду долара, купио пољопривредно земљиште у 18 америчких држава, преноси „Форбс“.

Од 97.000 хектара (242.000 акри, према америчком мјерном систему), Бил Гејтс највише земљишта има у Луизијани (нешто мање од 28.000 хектара), Арканзасу (19.000 хектара) и Небраски (8.300 хектара). Поред тога, он има удио у 10.000 хектара земљишта на западној страни Финикса у Аризони, које се из пољопривредног преводи у грађевинско земљиште и гдје ниче ново предграђе тог града.

Према истраживању америчко листа, Гејтс је власник земљишта директно, али и преко фонда „Кескејд инвестментс“.

Иако може бити изненађујуће да је технолошки милијардер највећи власник пољопривредног земљишта у САД, ово није једини Гејтсов покушај у пољопривреди.

​Током 2008. године, Фондација Била и Мелинде Гејтс најавила је 306 милиона долара бесповратних средстава за промоцију одрживе пољопривреде са високим приносом међу малим пољопривредницима у подсахарској Африци и Јужној Азији.

Фондација је тада уложила и у развој и ширење „суперусјева“ отпорних на климатске промјене и на млијечне краве са већим приносом.

Прошле године организација је основала „Гејтс Ејџ Уан“, непрофитну организацију која унапређује те напоре.


Није потпуно јасно како се користи Гејтсово пољопривредно земљиште, пише Форбс.

Међутим, постоје неке назнаке да би земљиште могло да се користи на начин који се поклапа са вриједностима фондације.

„Котонвуд Ејџ Менаџмент“, дио компаније „Кескејд“, члан је „Лидинг Харвеста“, непрофитне организације која промовише одрживе пољопривредне ресурсе који дају приоритет заштити усјева, тла и водених ресурса.

Гејтс није једини милијардер међу највећим велепосједницима. На трећем мјесту су Стјуарт и Линда Резник, који у власништву имају 76.800 хектара и чији је бизнис, између осталог, заснован на преради пољопривредних производа.