latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:26 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Даун синдром центар Бањалука отворио школу фудбала за дјевојке

Даун синдром центар Бањалука данас је отворио школу фудбала за дјевојке са Дауновим синдромом.
Даун синдром центар Бањалука - школа фудбала - Фото: РТРС
Даун синдром центар Бањалука - школа фудбалаФото: РТРС

У сарадњи са, ДИФ ом и ФК Борац настављена је школа фудбала за одрасле особе са Дауновим синдромом, а оно што је ново, то је прва школа фудбала за дјевојке са Дауновим синдромом.

Фудбал помаже у смањењу дискриминације и изолације особа, доприноси интеграцији у друштву особа са Дауновим синдромом, као и њихових породица.

- Фудбал оснажује особе са Дауновим синдромом и даје им могуhност да препознају своје потенцијале, а друштвеној заједници да буде отворенија према овим особама и да их укључује као равноправне чланове друштва - истичу у овом центру.

Почетком, 2020. године одиграна је утакмица са тимом Владе Републике Српске, у којој је тим ДСЦ БЛ побиједио резултатом 5:2. Особе са Дауновим синдром су равноправно, раме уз раме са министрима, директорима, функционерима, адвокатима, љекарима, играли фудбал.

- Ово је за особе са Дауновим синдромом дало једну велику моралну подршку и послало поруку у свијет да ми можемо све уколико нам се пружи шанса. Влада је пружила шансу да побољшамо квалитет живота овим особама и њиховим породицама - истичу у Даун синдром центру Бањалука.

Несебичну помоћ и подршку у реализацији овог пројекта пружио је министар правде Антон Касиповиh који је набавио опрему, дресове и приредио пријем фудбалерима из ДСЦ БЛ у згради Владе.

Тим ДСЦ БЛ припрема се за утакмицу са руским тимом у Москви, као и за реванш утакмицу са тимом Владе Српске, сада оснаженим и са дамама.

Одлазак  фудбалера из ДСЦ БЛ на Европско првенство у фудбалу који је требало да се одржи у Турској прошле године због короне одгођeн је до даљњег.