latinica  ћирилица
15/01/2021 |  14:43 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Маричић за Радио Српске: Најбољи резултати у наплати јавних прихода

Пореска управа Републике Српске прошлој години наплатила је 2.483.000 КМ прихода, што је, у односу 2019. годину више за око четири и по милиона, изјавио је за Радио Републике Српске, директор Пореске управе, Горан Маричић.
Горан Маричић - Фото: РТРС
Горан МаричићФото: РТРС

Најбољи резултат у наплати јавних прихода, остваран је у наплати доприносима, који су за 65 милиона марака већи у односу на претходни обрачун. Пандемија вируса корона успорила је привредне активности у прошлој години, али је, тврди директор Пореске управе, Горан Маричић, наплата прихода била и више него задовољавајућа.

Директни порези, објашњава, Маричић, ипак, су наплаћени у нешто нижем односу.

- Неких 8,9 милиона марака, укупно. Смањење се примјећује код пореза на добит и код пореза на непокретности усљед одређених мјера које је предузела Влада с циљем ублажавања економских посљедица узрокованих ковидом - истиче Маричић.

Порез на доходак, с друге стране, наплаћен је нешто боље и то за скоро седам милиона марака више у односу на 2019. годину. Наплата осталих јавних прихода, зависила је од епидемиолошке ситуације и свих предузетих мјера:

- Ту је поприлично лошија ситуација. Око 50 милиона марака наплаћено је мање него у 2019. Исто тако смањење прихода биљежимо и код дивиденде и учешће у јавним предузећима и финансијским институцијама. Акцијски фонд је уплатио 10 милиона марака мање него у 2019. години. Што се тиче накнаде за приређивање игара на срећу, ту се биљежи пораст прихода од 14 одсто, односно пет милиона и 700 хиљада марака - нагласио је Маричић.

Најбољи резултат у наплати јавних прихода, међутим, можемо приписати доприносима, истиче директор Пореске управе.

- Наплаћено је око милијарду и 638 милиона марака што је повећање од 65 милиона марака у односу на 2019. годину. Све то показује да су мјере Владе с циљем смањења посљедица вируса корона биле ефикасне: сачувана број запослених, а и ниво плата је већи и у реалном и јавном сектору. Све је то допринијело чињеници да је 43 милиона марака уплаћено више у Фонд ПИО, а 25 милиона марака више у Фонд здравственог осигурања - додао је Маричић.