latinica  ћирилица
15/01/2021 |  13:33 | Аутор: СРНА

Калинић: Брони примјери Инцковог лицемјерног понашања

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Драган Калинић оцијенио је да је високи представник у БиХ Валентин Инцко веома фрустриран одлучношћу руководства Републике Српске, поготово српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да се стане у крај самовољи ОХР-а и отвори европска перспектива БиХ и њеним народима без протектората високог представника.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић је изјавио Срни да Инцкова изјава да је Додик, како каже, кукавица јер је са Студентског дома на Палама уклоњена табла са именом Радована Караџића - највише личи на Инцкову "лабудову пјесму", односно подметање кукавичијег јајета, јер је о разлозима скидања плоче на улазу у Студентски дом на Палама све већ рекла кћерка Радована Караџића, што је паметном сасвим довољно.

- Што се тиче фамозне, како кажу, 'украдене' иконе, коју Инцко спомиње, све је речено десетину пута. Међутим, много тога би се могло рећи о Инцковој 'храбрости' или боље речено о својеврсном политичком кукавичлуку током цијелог његовог протекторског мандата у БиХ. Примјери тог лицемјерног понашања су бројни - рекао је Калинић.

Наводећи примјере Инцков кукавичлука, Калинић је упитао Инцка зашто одбија и саму помисао да се одазове на позив из Српске и да овдашњем парламенту поднесе извјештај о своме раду, суочи се са питањима народних посланика и прихвати полемику о свим контроверзама свога рада.

- То је својевремено, без икаквог заобилажења урадио пронунсирани Педи Ешдаун и скоро два сата водио дискусију са посланицима у Народној скупштини Српске. Зар не спада у категорију политичког кукавичлука низ једностраних, пристрасних и према Српској негативно острашћених извјештаја Савјету безбједности УН - рекао је Калинић.

Он је оцијенио да је Инцко из страха од бошњачких политичких ауторитета заправо бјежао од реалног, уравнотеженог сагледавања проблема у БиХ и сопствене одговорности за такво стање.

Калинић је упитао Инцка и да ли је на граници политичког кукавичлука сакривање иза разноразних декларација наметнутог Савјета за спровођење мира уз апсолутно игнорисање објективних ставова Русије као једне од битних потписника Дејтонског мировног споразума.

Он је нагласио да је Инцко у континуитету занемарио реалност да су глас ентитета и равноправна позиција три конститутивна народа у најмању руку подједнако важни, ако не и важнији од његове опсесије да успостави централизовану БиХ и тако се додвори бошњачкој политичкој елити и њеним иностраним менторима.

- Сви странци који су од краја рата наовамо протутњали овим просторима заборавили су на чињеницу да је њихово ангажовање овдје само епизода у њиховим политичким каријерама, а да је за нас који смо заједно са борцима и нашим народом, уз не мале жртве, стварали и очували Републику Српску то, заправо, сам живот и другог избора немамо - рекао је Калинић.