latinica  ћирилица
15/01/2021 |  10:22 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Договорена помоћ Костајници: 350.000 КМ из других општина (ВИДЕО)

Градоначелници и начелници општина из СНСД-а на састанку у Бањалуци договорили су помоћ за Костајницу која је претрпјела штету у недавном земљотресу.
Костајница - помоћ - Фото: РТРС
Костајница - помоћФото: РТРС

На састанку су учествовали Никола Јањетовић, начелник општине Костајница и Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, гдје је предложен план о прикупљању средстава од око 350.000 КМ.

- Штета изазвана земљотресом је јако велика. Сами без помоћи општина у Српској не можемо ништа. Већ је стигла помоћ Владе Републике Српске у износу од 300.000 КМ, као и Савјета министара од 100.000 КМ, који је интервентно уплатио за санацију штете - нагласио је Јањетовић.

Јањетовић је навео да је у Костајници оштећено више од 600 објеката, од чега је 45 предвиђено за рушење и да је раније договорено да градоначелници и начелници општина из СНСД-а помогну у санирању штете.

- Наредне седмице планирамо да формирамо тимове за попис штете у Костајници. Након тога ћемо имати стварни пресјек ситуације. Тло још подрхтава и након детаљне анализе знаћемо стварно стање - рекао је он.

Ћосић је истакао да је данашњи састанак био успјешан.

- Сви градови и општине у којима су начелници из СНСД-а уплатиће помоћ. Градоначелници са по 15.000 КМ, остали мање.
План је да тако прикупимо око 350.000 КМ - нагласио је Ћосић.

Он је напоменуо да ће и са привредницима из локалних заједница на прољеће бити упућена адекватна помоћ.

Повезане вијести:

У Костајницу стижу контејнери за најугроженије (ВИДЕО)