latinica  ћирилица
15/01/2021 |  10:08 ⇒ 13:12 | Аутор: Независне

ЦИК још без одлуке у вези са изборима у Сребреници и Добоју

Централна изборна комисија БиХ ни два мјесеца након одржавања избора није донијела одлуку у вези са изборима у Сребреници и Добоју, а у случају да и обустави поступак у вези са ове двије локалне заједнице, на одлуку о потврђивању резултата чекаће се данима, јер тек тада почињу да теку рокови у вези са жалбама и захтјевима за поновно бројање гласова.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Због чињенице да још нису потврђени резултати, а да је од избора прошло два мјесеца, Младен Грујичић, начелник Сребренице, најавио је покретање кривичних пријава против чланова ЦИК БиХ.

- Немамо никаквих информација, нити нас обавјештавају нити нас шта питају. То само може у БиХ. Вјероватно ћемо у најскорије вријеме, без обзира на све, ићи са кривичним пријавама против чланова ЦИК БиХ, јер овоме што они раде мора се стати на крај. Сви могући рокови су прошли, а они се не изјашњавају - рекао је Грујичић за Независне, који је на посљедњим изборима поново изабран за начелника Сребренице.

И Милорад Додик, предсједник СНСД-а и предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је неприхватљиво да се ЦИК тако односи према изборима.

- ЦИК хоће да начини случајеве од Добоја и Сребренице, а за то нема разлога. Ако мислите да идемо на нове изборе, ићи ћемо, иако нема потребе, али све говори о односима и политичком дилу опозиције у Српској са Бакиром Изетбеговићем и Жељком Комшићем, што показује да је ЦИК мјесто малверзација, а не примјене закона - рекао је Додик.

Из ЦИК-а су јуче Независним само кратко рекли да још немају информацију када би могла да буде донесена одлука у вези са изборима у Добоју и Сребреници те да о томе треба да се усагласе чланови ЦИК БиХ.

Иначе, ЦИК може за једну или обје општине да донесе одлуку о обустави истраге која се води или да поништи изборе. У случају да се донесе одлука о обустави истраге, на истој сједници требало би да буде донесена и одлука о утврђивању резултата избора након чега почињу да теку рокови у вези са жалбама на ту одлуку.

- На одлуку о утврђивању резултата тече рок од три дана на жалбе, па ако буде жалбе, онда тече рок пред Судом БиХ. Ту су и захтјеви за поновно бројање гласова за које не треба сумњати да ће их бити. О том захтјеву одлучује ЦИК, а ако га одбије, онда странка има могућност жалбе Суду БиХ, гдје опет има рок од три дана да одлучи и тако даље - испричао је извор "Независних" близак ЦИК-у.

Према незваничним информацијама, у случају да и ЦИК донесе одлуку о обустави истраге која се води због сумње у изборне малверзације у Сребреници и Добоју, биће потребно најмање мјесец дана до коначне одлуке о потврђивању изборних резултата.

И у Добоју су недавно апеловали на ЦИК да потврди резултате локалних избора у овој општини тврдећи да је ЦИК прекршио Изборни закон БиХ, јер је прошао предвиђени рок од 30 дана да се то уради.

- Не може се ићи унедоглед. Администрација ћути директно под утицајем одређених политичких партија - рекао је недавно Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Подсјећања ради, ЦИК је неколико дана по завршетку локалних избора, који су одржани 15. новембра, усвојио закључак о покретању поступка утврђивања повреда правила изборног процеса или изборних права на бирачким мјестима у Добоју и Сребреници и од тада "води истрагу" у вези са тим случајевима. И поред бројних "притисака" да се та истрага убрза, она још није завршена, а није тајна да су поједини чланови ЦИК-а, као што је Суад Арнаутовић, јавно рекли да има елемената да се избори у Сребреници и Добоју понове.