latinica  ћирилица
14/01/2021 |  19:13 ⇒ 15/01/2021 | 07:53 | Аутор: РТРС

Како је хуманитарка, Холађанка Марлиз, постала Добојка? (ВИДЕО)

Холанђанка Марлиз ван Хофен прије 20 година довезла је у Добој хуманитарну помоћ у овај град и остала до данас. Води "Пријатељску кућу" у којој бораве дјеца без родитељског старања, у којој је до сада бороавило 57 дјеце.
Холанђанка у Добоју - Фото: РТРС
Холанђанка у ДобојуФото: РТРС

Најмлађа беба која је три и по мјесеца боравила у прихватилишту "Пријатељска кућа" имала је свега четири дана када је дошла. Усвојена је и нашла стални дом, као и седморо друге дјеце који су дио свог одрастања боравили овдје. Остали су завршили школе и факултете, запослили се и формирали своје породице. Нико од њих 57 није остао незбринуто, прича Марлиз. Са свима одржава контакт, а најтеже су јој падали растанци с њима.

- То је јако емотивно, али када видиш да су нашли своју срећу, ја не могу ја бити тужна. Прихватиш их као малу бебу, мало расту и буду усвојени. Пар пута смо дјецу спојили с мајком, то је оно најљепше - прича Марлиз.

Заједно с дјецом учила је и Марлиз, највише српски језик, али, каже, и након 20 година има ријечи које тек открива.

- Требало ми је једно годину дана да се усудим ићи без преводиоца. У разговору с дјецом кажем им да ме исправе ако нешто погријешим. Знам да граматику нећу никад научити, али мислим да је моје знање језика добро - каже уз осмијех Марлиз.

У Добој је дошла са хуманитарним конвојем који је стигао из Холандије, али је ту нашла свој дом. Ту је формирала и своју породицу. Има троје дјеце - дјевојчицу коју је родила и два усвојена дјечака који су већ постали одрасли људи и које је Марлиз извела на прави пут.