latinica  ћирилица
14/01/2021 |  09:01 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Вујичић: Тржиште рада се полако опоравља

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић изјавио је у интервјуу Срни да полако долази до опоравка тржишта рада, које је претрпјело велике посљедице усљед вируса корона, и сада је на евиденцији Завода око 20.000 радника који су остали без посла директно због утицаја епидемије, али са друге стране запослено је 23.000 лица.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

- Вирус корона утицао је на кретање радне снаге, одређене привредне активности су биле потпуно заустављење, али тржиште рада се полако опоравља - рекао је Вујичић.

Он је нагласио да су 2020. годину завршили са укупно 83.000 незапослених на евиденцији Завода за запошљавање, док је 2019. завршена са 85.000 незапослених на евиденцији, што је за 2.500 мање.

Вујичић је подсјетио да су 2019. године имали око 7.000 мање лица на евиденцији него 2018.

Он је навео да је од 20.000 радника који су остали без посла, око 8.000 из прерађивачке индустрије, а нарочито су били погођени сектори угоститетљство, услуге, туризам и нешто мање трговина.

- Интересантно је да су слични показатељи радника који су добили посао, само што је проценат већи у односу на лица која су остала без посла - истакао је Вујичић.

Он каже да је протекла година почела добро када је ријеч о тенденцији смањења стопе незапослености, међутим, на све је утицала корона.

- Од марта смо имали пораст отпуштених радника у Републици Српској. Први мјесеци од почетка короне - март, април и мај били су веома неповољни за тржиште рада. Имали смо од 2.500 до 3.000 више отпуштених у односу на број запослених радника - нагласио је Вујичић.

ПОСАО ТРАЖИ 11.000 ЛИЦА СА ВИСОКОМ СТРУЧНОМ СПРЕМОМ

Према његовим ријечима, на евиденцији Завода за запошљавање налази се око 11.000 лица са високом стручном спремом, а остатак су они са средњом стручном спремом, те квалификовани и неквалификовани радници.

Вујичић је напоменуо да нема значајнијих промјена у односу на претходне године када је ријеч о тржишту рада и квалификационој, односно образовној структури.

Он је истакао да одређене образовне дјелатности лакше проналазе посао него остале, те да је ту слична ситуација као и претходних година јер занатлије лакше долазе до посла од економских техничара.

ЗА ПРОЈЕКТЕ ЗАПОШЉАВАЊА ИЗДВОЈЕНО 16 МИЛИОНА КМ

Вујичић је подсјетио да Завод за запошљавање сваке године спроводи пројекте запошљавања, па је тако било и 2020, када је издвојено 16 милиона КМ, а план је да се запосли око 3.200 радника.

- Као и до сада циљне групе су нам демобилисани борци, породице погинулих бораца, запошљавање приправника. Фокус нам је био на привреди и највише средстава смо издвојили за пројекат финансирања посебних циљних група у привреди кроз који смо запослили око 1.200 радника - рекао је он и додао да су реализовали и пројекат обуке, доквалификације и преквалификације.

Вујичић је рекао да су протекле године први пут радили и пројекат запошљавања у сарадњи са локалним заједницама, гдје су са градовима Бијељином и Требињем заједно обезбиједили средства и на тај начин повећали обухват лица која ће добити посао.

Он је истакао да Завод у сарадњи са Савјетом министара реализује и пројекат запошљавња Рома.