latinica  ћирилица
14/01/2021 |  08:03 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

Петар Добровић - мајстор колорита и експресије

Српски сликар Петар Добровић /1890-1942/, мајстор интензивног колорита и јасног експресивног цртежа, рођен је на данашњи дан 1890. године у Печују.
Петар Добровић (фото: arthaus.rs) -
Петар Добровић (фото: arthaus.rs)

Слике, са наглашеном улогом свјетлости и подвученим односом према елементарном волумену, свједоче о снажном темпераменту и импулсивном доживљају реалности.

Добровић је сликарство студирао у Будимпешти, а у родном Печују је 1918. године учествовао у војној побуни, послије које је ухапшен, али је побјегао из затвора.

Мађарске власти су га у одсуству осудиле на смрт. Био је предсједник Српско-мађарске републике Барањско-Бајске 1921. године. Потом је живио у Паризу, а затим у Београду био професор на Академији ликовних уметности.

Добровић је један од водећих представника модернизма југословенске умјетности између два свјетска рата.

Као представник српског колоризма, био је познат по портретима и пејзажима. У раним годинама био је импресиониста и кубиста, а писао је и ликовну критику.

Петар Добровић био је предсједник мале и краткотрајне Српско-мађарске републике Барањско-Бајске, која је проглашена 14. августа 1921. године. Убројен је међу 100 најзнаменитијих Срба.