latinica  ћирилица
14/01/2021 |  07:20 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Трамп: Искрени републиканци се не служе политичким насиљем

Одлазећи предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да недвосмислено осуђује насиље прошле седмице у згради Конгреса у Вашингтону, напоменувши да се његове искрене присталице не служе политичким насиљем.
Доналд Трамп (AP/Evan Vucci) - Фото: AP
Доналд Трамп (AP/Evan Vucci)Фото: AP

Он је у видео-поруци коју је објавила друштвена мрежа "Твитер" рекао да нема оправдања за насиље, које се коси са свим оним у шта вјерује, те поручио да неко ко ради такве ствари не подржава идеју Републиканске странке.

- Насиље и вандализам апсолутно немају мјеста у нашој земљи, нити у нашем покрету. Величање Америке је увијек била ствар јачања владавине права, поштовања мушкараца и жена у редовима служби за спровођење закона и очување наших најсветијих традиција и вриједности - поручио је Трамп.

Према ријечима Трампа, нико ко подржава његову странку не би напао Америку, земљака, не би кршио закон и показао непоштовање према америчкој застави.

- Насиље се не може толерисати! - нагласио је Трамп, уз напомену да насиље никад није оправдано, било да се ради о присталицама републиканаца или демократа.

Према ријечима одлазећег предсједника, сви који су учествовали у нападу на зграду Конгреса САД биће изведени пред лице правде, јер сви морају да поштују законе у Америци.

Трамп је позвао све који подржавају његов програм да пронађу начин да се снизе тензије.

Он је нагласио да сви Американци заслужују да се њихов глас чује на миран начин, те да је шокиран због "пропасти" која се догодила у Капитолу 6. јануара.

Трамп каже да су напори да се цензуришу суграђани погрешни и опасни, те да сви треба да буду усредсређени ка интересима цијеле нације.

Говорећи о информацијама о потенцијалним новим протестима, Трамп је позвао све Американце да "превазиђу страст тренутка".

Трамп је подсјетио и на то да ће за инаугурацију новог предсједника САД Џозефа Бајдена бити ангажован велики број припадника безбједносних снага, како би се обезбиједила мирна примпоредаја власти.

Одлазећи предсједник није поменуо опозив који му је вечерас изгласан у Представничком дому Конгреса САД