latinica  ћирилица
13/01/2021 |  22:32 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

Нигдје у Уставу не пише да имовина припада БиХ

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да нигдје у Уставу БиХ не пише да БиХ има право располагања јавном државном имовином и истакла да Савјет министара неће моћи припремити приједлог закона о начину кориштења и располагања неперспективном непокретном војном имовином у БиХ јер неће имати шта да стави у преамбулу.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Она је навела да и у преамбули Оквирног закона о приватизацији предузећа и банака потврђено да нигдје у Уставу БиХ нема слова о имовини.

- Чак и тај Оквирни закон је то признао и лијепо рекао да нигдје у Уставу БиХ нема слова о имовини. Дакле, она по слову Устава припада ентитетима - рекла је Бурсаћева коментаришући иницијативу замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића /СДА/ о неперспективној непокретној војној имовини, која је прије два дана добила подршку овог дома.

Бурсаћева је рекла да је СНСД, /заједно са Српским блоком/ гласао проти ове иницијативе јер у Уставу БиХ јасно пише да све оно што експлицитно није дато у надлежност институција БиХ - припада ентитетима.

Према њеним ријечима, други аргумент, којим се водио СНСД јесте термин који је Звиздић поменуо у иницијативи, а тиче се регулисања кориштења и управљања имовином у локалним заједницама.

- Закон о стварним правима Републике Српске не познаје ту терминологију кориштења и управљања, већ само могућност власништва. Мислимо да Савјет министара, без обзира на то што је иницијатива прошла, неће бити у могућности да направи приједлог закона, јер неће имати шта да стави у преамбулу. Из чега ће у уставном оквиру проистећи тај закон, из којег члана Устава БиХ? -пита Бурсаћева.

Бурсаћева је за Кликс поновила да се Уставни суд БиХ претворио у креатора Устава, а не у његовог тумача.

- Тај суд измишља нешто чега у Уставу нема. У Уставу нема слова о томе, а Уставни суд БиХ пресуђује позивајући се на међународноправни континуитет државе БиХ, али заборавља да ту постоји и зарез иза којег пише "уз измијењену унутрашњу структуру". Нико не спори међународноправни континутет БиХ, али се у континутету оспорава оно што пише да је измијењена унутрашња структура БиХ, гдје се наводи да све надлежности које нису дате институцијама БиХ припадају ентетима. Тако пише у Уставу - наглашава Бурсаћева.

Бурсаћева појашњава да је Звиздићева иницијатива прошла у Представничком дому јер није било двотрећинске већине за њено обарање због чињенице да су странке СДС, ПДП и ДНС биле уздржане.

Према Звиздићевој иницијативи, Савјет министара задужен је од Представничког дома да у року од 30 дана припреми и упути у парламентарну процедуру приједлог закона о начину кориштења и располагања неперспективном непокретном војном имовином у БиХ.