latinica  ћирилица
13/01/2021 |  13:55 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Направљен план вакцинације у ФБиХ, прве вакцине иду у Мостар

Федерално Министарство здравства направило је План вакцинације који ће се сутра наћи на сједници Владе Федерације БиХ, којим је дефинисано како се треба одвијати цијели процес од доласка вакцине до њене употребе.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

План је заснован на законски регулисаној основи цијелог процеса имунизације, одређене су циљне групе, приоритети имунизације, начин дистрибуције, преноса и складиштења вакцина, те начини одвијања цијелог процеса.

Према сазнањима портала "Кликс", вакцине ће бити дистрибуисане свим кантонима на принципу једнакости и солидарности, а у ФБиХ је план да постоје четири дистрибутивна центра - Сарајево, Мостар, Тузла и Бихаћ.

Прве вакцине које стигну у БиХ биће складиштене у Мостару, а најава говори да ће стићи мали број доза у првој пошиљци, која се очекује крајем јануара или почетком фебруара.

У исто вријеме, план је формирати центре за складиштење и дистрибуцију у остала три града, гдје ће стизати вакцине сукцесивно, односно како буду пристизале у БиХ, а одакле ће бити дистрибуисане даље по мањим мјестима.

Надлежни тренутно раде на набавци специјалних фрижидера у којима ће се на минус 80 степени Целзијусових чувати "Фајзерове" вакцине.

Приоритет у имунизацији на почетку биће здравствени радници и особе треће животне доби, првенствено у домовима за старе, као и остали припадници те популације.

Између осталог, у плану јасно постоји и адреса на којој ће се сваки здравствени радник упознати о начину складиштења, чувања и употребе вакцина.

Недавним усвајањем буџета, Федерација БиХ сада на располагању има оперативна средства и за директну набавку вакцина, али се чека да Министарство цивилних послова у Савјету министра покрене процес. /