latinica  ћирилица
13/01/2021 |  08:51 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Поједини припадници Националне гарде носиће оружје пред инаугурацију

Поједини припадници од око 10.000 чланова Националне гарде који ће помагати у обезбјеђењу Вашингтона пред инаугурацију новоизабраног предсједника САД Џозефа Бајдена биће наоружани, изјавили су данас званичници.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону


Амерички војни секретар Рајан Мекарти донио је одлуку о слању Националне гарде у Вашингтон након што је Федерални истражни биро /ФБИ/ упозорио на могуће оружане протесте пред инаугурацију Бајдена 20. јануара.

Амерички званичници, који нису жељели да буду именовани, нису објавили детаље о томе колико ће припадника Националне гарде бити наоружано, али су истакли да ће оружје носити они који буду помагали у осигурању зграде Конгреса.

Прије седам дана, више стотина присталица америчког предсједника Доналда Трампа упало је у зграду Конгреса током сједнице на којој је требала да буде потврђена Бајденова побједа. У насиљу је погинуло пет особа, укључујући и полицајца.

Национална гарда добила је одобрење да пошаље до 15.000 војника у Вашингтон, а туристи не смију да посјећују националне споменике до 24. јануара.