latinica  ћирилица
12/01/2021 |  21:08 ⇒ 22:41 | Аутор: Агенције

У Ирској 9.000 дјеце преминуло у бившим домовима самохраних мајки

Комисија у Ирској која истражује скандал у бившим домовима самохраних мајки саопштила је данас да је 9.000 дјеце преминуло у тим установама које су деценијама водиле католичке часне сестре.

Премијер Мајкл Мартин изјавио је да ће упутити "јавно извињење" ирске државе о тој афери у којој је забрињавајући ниво смртности у тим установама које су биле отворене до 1998.

Ти домови, које су држале часне сестре, примале су дјевојке и младе жене које су породице одбациле. Те установе су сматране нелегитимним, а често се дешавало да мајке буду одвојене од дјеце које су предата на усвајање.

Комисија, која је објавила извјештај, била је задужена да истражи висок ниво смртности дјеце у тим бившим институцијама у периоду од 1922. до 1998. године.

У извјештају комисије описује се "мрачно и срамотно поглавље ирске новије историје", рекао је премијер и додао да је деценијама у Ирској владала култура мизогиније.

Мартин је издвојио "озбиљну и систематску дискриминацију према женама, посебно оним које су имале ванбрачну дјецу".

Истрага је отворена још 2015. године када је историчарка Кетрин Корлес рекла да је око 800 дјеце у једној таквој установи умрло и сахрањено у заједничкој гробници у периоду од 1925. до 1961.

НАДБИСКУП МАРТИН СЕ ИЗВИНИО ЖРТВАМА

Поглавар Ирске католичке цркве надбискуп Имон Мартин упутио је извињење онима који су преживјели тешке услове у домовима за самохране мајке у Ирској, које су водиле католичке часне сестре, гдје је у посљедњих неколико деценија преминуло око 9.000 дјеце.

Извињење је упућено након објављивања извјештаја ирске комисије која је у посљедњих шест година истраживала овај скандал.

Мартин је похвалио преживјеле јер су "на свјетлост дана изнијели мрачно поглавље у животу Цркве и друштва".

Он је рекао да прихвата да је Црква очигледно била дио те културе у којој су људи често стигматизовани, осуђивани и одбацивани.

- Због дугогодишњег повређивања и туге која је била исход тога, без резерве се извињавам свима који су то преживјели и свима на које је лично утицало откривање истине - истакао је Мартин у саопштењу поводом извјештаја о страшним догађајима у периоду од 1922. до 1998. године.