latinica  ћирилица
12/01/2021 |  20:59 ⇒ 21:00 | Аутор: БЕТА

Велика већина Американаца сматра да им је демократија у опасности

Скоро три четвртине америчких гласача тврди да је демократија под пријетњом у свјетлу недавног упада присталица одлазећег америчког предсједника Доналда Трампа у Конгрес, показало је ново истраживање Универзитета Квинипек, пренио је данас Глас Америке.
Амерички Конгрес - Фото: Wikipedia
Амерички КонгресФото: Wikipedia

Анкета регистрованих америчких гласача на националном нивоу открила је да велики број републиканских и демократских гласача вјерује да је демократија под пријетњом, и то 77 и 76 одсто њих, док су независни били нешто мање склони да се сложе са тим 70 одсто њих.

Већина гласача, 56 одсто, изјавила је да сматра америчког предсједника Доналда Трампа одговорним за јуриш на амерички Капитол прошле недјеље, док је 42 одсто рекло да га не сматра одговорним.

Већина гласача, 52 према 45 одсто, рекла је да Трампа треба уклонити с функције прије него што напусти Бијелу кућу 20. јануара.

Међутим, разврстани по странкама, велика већина републиканаца, 87 одсто, сматра да Трамп не би требало да буде смијењен са функције, док огромна већина демократа, 89 одсто, вјерује да треба.

Независни су били равномјерно подијељени, са 55 одсто њих који су се залагали за смјењивање и 43 одсто који се томе противе.

Осврћући се на вођство новоизабраног предсједника Џозефа Бајдена, само 31 одсто гласача вјерује да ће Бајден моћи да уједини земљу, док је 56 одсто рекло да очекује да ће партијске подјеле остати исте као и сада.

Анкета је обухватила 1.239 регистрованих бирача широм земље од 7. до 10. јануара.