latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:38 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Због пожртвованог рада Болница Градишка награђена орденом (ВИДЕО)

Борба против вируса корона, у протеклих десет мјесеци, приоритет је Болнице Градишка. 1.035 пацијената прошло је кроз ковид одјељења, а кроз консултативно-специјалистичку амбуланту њих чак 108.000. За пожртвован рад у таквим условима, Болницу је предсједнице Републике Жељка Цвијановић одликовала Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем.
Градишка - Општа болница (Фото:EuroBlic / RAS Srbija) -
Градишка - Општа болница (Фото:EuroBlic / RAS Srbija)

У два ковид одјељења Болнице Градишка лијечи се 18 пацијената. У ковид интензивној њези тренутно је њих шест. Два су на респиратору.

Начелник ковид одјељења Болнице Градишка Бранка Милошевић рекла је да је епидемилошка ситуација у Градишци тренутно повољнија, јер је мањи број хоспитализованих пацијената у односу на претходни период, истичући да су клиничке слике компликованије и комплексније.

- Од почетка пандемије вируса корона клиничке слике су комплексније, продужен ток лијечења пацијената, пнеумоније се често компликују, што неријетко захтијева кориштење друге линије антибиотика или лијечење у интензивној њези - истакла је Милошевићева.

Болница Градишка, на почетку пандемије није имала инфективну клинику и инфектолога. Организациони и кадровски изазови превазиђени су у кратком року, а уз обуку здравствених радника у УКЦ-у Српске, формирана су ковид одјељења.

Према ријечима вршиоца дужности директора Болнице Градишка Рајка Додика, од почетка пандемије вируса корона на ковид одјељењу збринуто је 1.035 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, те немали број пацијената који су били витално угрожени и којима је био потребан респиратор.

- Укупан број излијечених пацијената је 95 одсто, што сматрамо великим успјехом за нашу здравствену установу - изјавио је Додик.

Упркос борби са пандемијом, нису запостављени пацијенти са другим здравственим проблемима. Обављено је 1.200 операција, излијечено више од 7.500 пацијената. Прегледано њих 108.000.

Менаџмент Болнице истиче да би било немогуће остварити овакве резултате без пожртвованости здравствених радника и велике подршке надлежних републичких институција. Као потврда резултата стигао је Орден предсједнице, додијељен на Дан Републике Српске.

- Њега ћемо посебно чувати, он нас обавезује да наставимо да радимо и обећавамо да ћемо и даље давати пажњу пацијентима - рекао је Додик.

О пожртвованости радника говори и податак да је њих 140 било заражено вирусом корона. И данас поручују грађанима да остану одговорни и поштују епидемиолошке мјере.