latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:36 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Одобрено 600.000 КМ помоћи Костајници и Хрватској

Савјет министара одобрио је данас 600.000 КМ из текуће резерве буџета институција БиХ и међународних обавеза за помоћ Костајници и Хрватској након земљотреса.
Костајница (фото:Kostajnica.com) -
Костајница (фото:Kostajnica.com)

На ванредној телефонској сједници Савјет министара донио је одлуку да 100.000 КМ буде упућено за помоћ санирања посљедица у општини Костајница након земљотреса који је изазвао огромну материјалну штету крајем децембра прошле године, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се наводи да је Савјет министара донио одлуку и да 500.000 КМ буде одобрено за помоћ у санирању посљедица земљотреса у Хрватској.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија најавио је раније данас на сједници Дома народа да ће Савјет министара донијети одлуку о додјели једнократне помоћи Костајници и Хрватској за санирање посљедица земљотреса.

- Велика трагедија која је захватила Хрватску и дио територије БиХ и огромне су материјалне посљедице, које ће се више година санарати. Савјет министара је одмах након земљотреса анализирао финансијске могућности с обзиром да немамо усвојен буџет - рекао је Теглетија на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одговорајући на делегатско питање Лидије Брадаре.

Тегелтија је напоменуо да је неспорно да ће у процес материјалне санације штете морати да се укључи читава БиХ, односно пословна заједница, ентитети, кантони, локалне заједнице.

Хрватску је 29. децембра прошле године погодио разорни земљотрес са катастрофалним посљедицама, људским жртвама и повријеђенима, као и разрушеном и тешко оштећеном имовином у Сисачко-мославачкој жупанији, подсјећа се у саопштењу.