latinica  ћирилица
12/01/2021 |  10:19 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Јован Стерија Поповић: Оснивач српске драме и комедиограф

Српски писац Јован Стерија Поповић /1806-1856/, први српски комедиограф који је исмијавао мане тадашњег друштва, нарочито помодарство, покондиреност и надриученост, рођен је 13. јануара 1806. године.
Јован Стерија Поповић - Фото: Wikipedia
Јован Стерија ПоповићФото: Wikipedia

Иако многи театролози сматрају Стерију оснивачем српске драме, он је много важнији као комедиограф јер се ту огледао његов књижевни таленат.

Комедије "Лажа и паралажа", "Тврдица", "Покондирена тиква", "Зла жена", "Женидба и удадба", "Кир Јања", "Родољупци", "Београд некад и сад" - и данас су редовне на репертоарима српских позоришта.

Послије завршених студија права у Кежмарку у Словачкој, Стерија је радио као адвокат у родном Вршцу, потом је прешао у Србију и постао професор права на Лицеју, прво у Крагујевцу, па у Београду.

Као начелник Министарства просвете Србије обавио је пионирски рад у организовању школства, покренуо иницијативу за оснивање Српске академије наука и уметности, Народне библиотеке и Народног музеја.

Јован Стерија Поповић учествовао је у организовању првог београдског театра, који је отворен извођењем његове трагедије "Смрт Стефана Дечанског".

На почетку је писао под утицајем Лукијана Мушицког и Милована Видаковића, али је "Романом без романа" напустио романтичарску и авантуристичку књижевност.

У комедији, сматрају критичари, Стерија је надмашио све што је у српској књижевности написано прије њега.

Он је писац са великом књижевном културом и први је објективно и критички посматрао савремени живот српског друштва.

У оквиру обиљежавања 150 година од рођења и вијека од смрти Јована Стерије Поповића у Новом Саду је 1956. године основан фестивал "Стеријино позорје".

И данас, овај фестивал, на коме позоришта из земље и иностранства учествују са дјелима српских и страних писаца, важи за најзначајнију позоришну манифестацију у Србији.