latinica  ћирилица
11/01/2021 |  21:18 ⇒ 21:51 | Аутор: Б92

Врућ вјетар у Грчкој: 28 степени, људи на плажама (ФОТО)

Врућ талас с температуром од чак 28 степени Целзијуса послао је данас Грке масовно на плаже и у паркове, без обзира на мјере затварања због епидемије вируса корона.
Грчка - људи у јануару на плажама (Фото: REUTERS/COSTAS BALTAS) -
Грчка - људи у јануару на плажама (Фото: REUTERS/COSTAS BALTAS)

По Атинској националној опсерваторији, температура у Хањи, на јужном острву Криту, око поднева је достигла 28,3 степени, што је једна од највиших јануарских температура за педесет година.

Типична температура у ово доба године у Грчкој је око 15 степени. У Атини, гдје су температуре достизале 22 степена, људи су хрлили на плаже и тргове и у паркове. 

- Вријеме је дивно, а већином смо заглављени код куће - рекао је човјек за Скај ТВ са плаже Кавури, код Атине, објашњавајући зашто је ту уз многе који су шетали, а неки и пливали.

Грчка - људи у јануару на плажама (Фото: Profimedia)

Врући вјетар из Африке је уз неуобичајену топлоту донио и много прашине.

Очекује се да ће температура у Грчкој бити висока до сриједе. Полиција је патролирала узалуд покушавајући да се избјегне превелика концентрација становништва. 

Полицијски службеници с мегафонима подсјећали су људе да одржавају физичку дистанцу и казнили оне који нису носили маске.

Грчка - људи у јануару на плажама (Фото: Profimedia)

Грчка је у карантину од почетка новембра, а власти покушавају да избјегну трећи талас пандемије послије Божића и новогодишњег славља.

У петак су ограничења, која је требало да се заврше 11. јануара, продужена за још недјељу дана. У понедјељак се отварају само јаслице, вртићи и основне школе. Власти су у недјељу објавиле још 36 смртних случајева.

Више од 4.000 од укупно 5.263 смртна случаја током епидемије у Грчкој догодило се у протекла два мјесеца.