latinica  ћирилица
11/01/2021 |  19:49 ⇒ 19:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Фортенова продаје Ледо и Фриком британској фирми Номад фудс?

Фортенова група је саопштила данас да је ушла у ексклузивне преговоре с компанијом Номад фудс о продаји бизниса замрзнуте хране, који обухвата компаније Ледо, Ледо Читлук и Фриком.
Ледо (Фото: ledo.hr) -
Ледо (Фото: ledo.hr)

Очекују да би до краја марта преговори могли да буду успјешно окончани, а сама трансакција закључена током љета ове године, након прибављања одобрења регулатора, пише Јутарњи лист.

Износ обавезујуће понуде који је сада "на столу" није објављен, али се прошле јесени у медијима калкулисало да је у питању потенцијална трансакција деценије те да би циљана валуација Леда могла да износи око 600 милиона евра, односно између 10 и 12 пута добити прије камата, пореза и амортизације (ЕБИТДА), када је Фортенова примала необавезујуће понуде заинтересованих компанија, наводи лист.

У инвестиционим круговима сматрају да таква валуација и даље стоји.

У претходном дубинском снимању Пословног подручја замрзнуте хране Фортенова групе, које чине загребачки Ледо, Ледо Читлук и београдски Фриком, учествовало је прошле године норвешка Оркла, чешко-словачки конзорцијум инвестиционих фондова, а Номад фудс је на крају изабран за преговоре, подсјећа се у тексту.

У претходној фази истраживања тржишта било је заинтересованих и домаћих компанија, попут Атлантик групе, али њихове понуде нису биле толико атрактивне па је сада извјесно да ће дио Фортеновиног бизниса наћи купца у иностранству.

До сада се, оцјењује у саопштењу Фабрис Перушко, главни извршни директор и члан Управног одбора Фортенова групе, Номад фудс показао снажним потенцијалним партнером.

У питању је компанија са сједиштем у Великој Британији, која на европском тржишту смрзнуте хране држи удио од око 15 одсто, а у свом портфељу тренутно уопште нема сладоледе. Преузимање Фортеновиних компанија је у складу с управљачком стратегијом Номад фудса, објавили су данас из те компаније, која комбиније снажан органски раст својих основних дјелатности и преузимање водећих брендова смрзнуте хране у Европи.

Ова аквизиција ће, објашњавају, проширити њихов портфељ на нова европска тржишта уз истовремено стварање темеља за потенцијалну будућу консолидацију у средњој и источној Европи.

Фортенова група је, подсјећа Јутарњи, основана 1. априла 2019. преносом пословне цјелине под ванредном управом Агрокора, као резултат нагодбе повјерилаца.