latinica  ћирилица
11/01/2021 |  18:22 ⇒ 19:11 | Аутор: sputniknews.com

Састанак три предсједника - заједничка изјава у четири тачке

У Москви су у понедјељак одржани трилатерални преговори предсједника Русије Владимира Путина, предсједника Азербејџана Илхама Алијева и премијера Јерменије Никола Пашињана о Карабаху.
Трилатерални састанак Путина, Пашињана и Алијева (Фото: kremlin.ru) -
Трилатерални састанак Путина, Пашињана и Алијева (Фото: kremlin.ru)

Након састанка, лидери су потписали заједничку изјаву о развоју региона. Изјавом је предвиђено формирање посебне радне групе, којом ће руководити потпредсједници влада трију земаља.

1. У циљу реализације тачке 9 Изјаве од 9. новембра 2020. године о деблокади свих економских и саобраћајних веза у региону, подржава се приједлог предсједника Русије о стварању трилатералне радне групе под заједничким предсједавањем замјеника премијера Азербејџана, Јерменије и замјеника предсједника владе Русије.

2. Радна група ће одржати први састанак до 30. јануара 2021. године, на основу чега ће формирати списак главних области рада која произилазе из реализације тачке 9. Изјаве, постављајуц́и као приоритете жељезничке и друмске везе, а такође ће одредити и друга подручја по договору између Азербејџана, Јерменије и Русије.

3. У циљу реализације главних праваца активности, копредсједавајући Радне групе одобриц́е састав стручних подгрупа у овим областима из реда званичника надлежних органа и организација држава-потписница. Експертске подгрупе ће у року од мјесец дана након састанка Радне групе представити списак пројеката са образложењем потребних ресурса и активности за њихову примјену и одобравање на највишем нивоу од стране држава-потписница.

4. Радна група ће до 1. марта 2021. године поднијети на одобрење на највишем нивоу списак и распоред за спровођење мјера које укључују обнову и изградњу нових објеката саобраћајне инфраструктуре неопходне за организовање, извођење и осигуравање безбједности међународног саобраћаја који се обавља преко Азербејџана и Јерменије као и саобраћаја које врше Азербејџан и Јерменија, а за које је потребан прелазак преко територија Азербејџана и Јерменије.

Трилатерални преговори одвијали су се иза затворених врата, са изузетком Путиновог обраћања на самом почетку. Руски лидер навео је да Русија цијени партнерске и добросусједске односе са Азербејџаном и Јерменијом и захвалио је својим колегама на позитивном прихватању посредничких напора руске стране да прекине сукоб у Нагорно-Карабаху.

Лидери трију земаља су 9. новембра потписали споразум о прекиду борбених дејстава у Карабаху. Према том документу, под контролу Азербејџана су прешле три области у Карабаху – Агдамска, Келбаџарски и Лачински, док је Јерменија задржала део Лачинског коридора у ширини од пет километара који обезбјеђује везу између непризнате Републике Нагорно-Карбах и Јерменије, без града Шуша.

Дуж контакт линије у Карабаху распоређени су руски мировњаци, на територији Азербејџана биће формиран руско-турски центар за мониторинг споразума о примирју.