latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:14 ⇒ 13:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Мадрид се опоравља од историјске сњежне мећаве (ВИДЕО)

Мадрид покушава да се врати у нормалан ритам након сњежне олује, која је паралисала град и велике дијелове централне Шпаније протеклог викенда.
Невријеме у Шпанији - Фото: BBC
Невријеме у ШпанијиФото: BBC

Земља је под утицајем таласа леденог ваздуха, због чега је успорена и масовна вакцинација против вируса корона.

Због данашњег осјетног пада температуре и сњежних наноса од преко 50 центиметара у неким градским срединама, власти су апеловале на грађане да избјегавају путовања и да остану код својих кућа.

Око 700 саобраћајница у Шпанији је под снијегом, па власти подсјећају да су неопходне зимске гуме или ланци за отприлике пола путне мреже.

Власти у Мадриду апеловале су на грађане да по једну саобраћајну траку у сваком смјеру оставе слободну за кретање возила хитне помоћи, војске, булдожера и механизације за рашчишћавање снијега.

Већина радњи и продавница у Мадриду данас је затворена, ради тек по који супермаркет, а најпоузданије средство превоза је метро.

Са мадридског аеродрома данас слијећу и полећу авиони мање него уобичајено, али се очекује пуна нормализација ваздушног саобраћаја.

У регионима Кастиља ла Мача, Мадрид и многим другим, школе су данас затворене.

Временска непогода однијела је у Шпанији најмање четири људска живота, а око 1.500 људи било је заробљено у својим возилима, неки од њих и више од 24 часа.