latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:28 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Сједница Представничког дома ПС БиХ у Сарајеву

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду захтјев за иницирање гласања о неповјерењу Савјету министара, као и захтјев за смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Предлагачи захтјева за иницирање гласања о неповјерењу су посланици Наше странке Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић, Дамир Арнаут и СДП-а Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нада Младина.

На дневном реду сједнице је, у првом читању, Приједлог амандмана два, три, четири и пет на Устав БиХ, који је на прошлој сједници овог дома враћен Уставноправној комисији на поновно разматрање.

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је данас поново дала негативно мишљење на приједлоге ових амандмана на Устав БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СДП-а БиХ.

Овим амандманима, између осталог предвиђа се да, умјесто Предсједништва БиХ, буду бирани предсједник и два потпредсједника, као и да на чело извршне власти буде биран премијер.

Амандманима се, осим наведеног, прецизирају надлежности и односи између институција БиХ и ентитета, а постојећим надлежностима институција БиХ додају се одбрана и безбједност, успостављање и функционисање Суда и Тужилаштва БиХ, као и осталих надлежности које се уређују законом.

Између осталог, додаје се и потпуно нова тачка "подијељене надлежности других нивоа власти са институцијама БиХ" којима су обухваћени порески систем, изборни процес, правосуђе, пољопривреда, наука и технологија, екологија, локална самоуправа и друге надлежности које се уређују законом.

Ово је друго негативно мишљење Уставноправне комисије, што у пракси значи окончање законодавне процедуре за предложене амандмане.

Дневним редом је предвиђено да посланици, у другом читању, разматрају и Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а Саша Магазиновић.

Уставноправна комисија овог дома утврдила је усклађеност са Уставом и правним системом БиХ овог законског приједлога.

На дневном реду је и 14 посланичких иницијатива од којих је седам поднио посланик СДА Денис Звиздић, који је и замјеник предсједавајућег овог дома.

Дневним редом је предвиђено да посланици разматрају и више извјештаја комисије Колегијума о постизању сагласности за посланичке приједлоге, захтјеве и иницијативе, те извјештаје о раду појединих институција БиХ.

На дневном реду је и давање сагласности за ратификацију неколико међународних споразума и уговора, међу којима и Споразума између Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија.