latinica  ћирилица
11/01/2021 |  10:57 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

Коалиција "Заједно за Сребреницу": ЦИК да саопшти резултате истраге

Коалиција "Заједно за Сребреницу" позвала је данас ЦИК БиХ да прогласе изборе за Сребреницу или да јавност обавијесте о резултатима истраге за Добој и Сребреницу.
Коалиција "Заједно за Сребреницу" - Фото: СРНА
Коалиција "Заједно за Сребреницу"Фото: СРНА

- Ово одуговлачења око проглашења избора уноси све већу несигурност и забринутост грађана Сребренице око могућих политичких утакмица и нагодби у политичким круговима у Сарајеву, а које износи портал "За Сребреницу" у наступима Ћамила Дураковића из коалиције "Моја Сребреница" - нагласили су у саопштењу.

Истичу да зато траже од ЦИК БиХ да саопште резултате резултате истраге да би јавност и грађани Сребренице, али и цијеле БиХ били увјерени у то.

- Познато је да је ЦИК утврдио коначан бирачки списак на коме су се налазили и они којима су као истекле личне карте и на коме су се као налазили и умрли гласачи. Па то ако је тачно, није одговорност ОИК-а, него стручне службе ЦИК-а. ЦИК је закључио бирачки списак и послао у изборни процес. Ако је имао сазнања зашто није реаговао. Записници са бирачких одбора и изјаве чланова бирачких одбора јасно потврђују да неправилности у изборима у Сребреници није било. Зато  коалиција "Заједно за Сребреницу" коју чине све српске партије у Сребреници тражи да се донесе одлука од стране ЦИК-а БиХ о потврђивању избора у Сребреници - нагласили су из коалиције "Заједно за Сребреницу".

Нагласили су да су изјаве дали 150 чланова бирачких одбора - Срба и Бошњака.