latinica  ћирилица
11/01/2021 |  08:02 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Поплављено више десетина домаћинстава у централном дијелу Косова

Због обилне кише која непрестано пада у посљедња 24 часа излиле су се ријеке и потоци на подручју општине Грачаница која обухвата три српске општине - Липљан, Косово Поље и Приштина, а бујице су поплавиле више десетина домаћинстава.
Косово: Обилне падавине изазвале поплаве у више општина (Фото: https://www.aa.com.tr/) -
Косово: Обилне падавине изазвале поплаве у више општина (Фото: https://www.aa.com.tr/)

Бујични поток из насеља Ајвалија поплавио је више десетина кућа у рејону села Преоце и Лапље село, а ријека Грачанка је поплавила стамбена насеља у Лапљем селу и више десетина кућа у Преоцу.

Поплављени су објекти основне школе и дечијег вртића, као и Пољопривредног факултета у Лапљем Селу.

Директор Јавних служби у општини Грачаница Владица Трајковић рекао је Срни да је током ноћи бујица поплавила више десетина кућа и у селима Добротин, Горња и Доња Гуштерица.

- Бујица је поново пробила одбрамбени зид који смо током ноћи поставили у близини стамбених зграда у Добротину и Доњој Гуштерици. Плашим се да ћемо морати да евакуишемо неколико породица које се налазе у непосредној близини нових стамбених објеката у Добротину - навео је Трајковић.

Он је додао да је Ситница поплавила домаћинства у рејону села Суви До, Скуланево, Радево и Батусе, те да се Приштевка излила у селу Угљаре.

- У Угљару је потопљено неколико домаћинстава, као и стамбено насеље Берген у коме се налази двадесетак расељеничких породица - навео је Трајковић.

У општини Косово Поље Срни је речено да је у селу Кузмин потопљено више десетина домаћинстава и да је немогуће прићи том селу из правца Косова Поља.

Истовјетна ситуација је низводно у селима Племетина и Прилужје у општинама Обилић и Вучитрн.

У Племетини је поплављено такозвано Ромско насеље, а у Прилужју је двадесетак ромских домаћинстава која су удаљена око километар од ријечног корита Ситнице.

Обилне падавине изазвале су застој и прекид саобраћаја на великом броју путева, посебно у Метохијској котлини и на подручју општина Малишево и Глоговац.

Саобраћај се отежано одвија и на ауто-путевима Пећ-Приштина и Приштина-Скопље.

Из Косовске полицијске службе су апеловали да возачи без пријеке потребе не крећу на пут, а уколико су принуђени, савјетује им се да избјегавају кретање ауто-путевима који пролазе кроз поплавама захваћена подручја.