latinica  ћирилица
08/01/2021 |  22:36 ⇒ 22:36 | Аутор: СРНА

Митрополит Порфирије дочекао помоћ Београда за становнике Петриње

Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије дочекао је помоћ града Београда која је упућена Петрињи, а састоји се од 22 монтажне куће намијењене породицама које су након разорног земљотреса остале без својих домова.
Митрополи загребачко-љубљански Порфирије - Фото: РТРС
Митрополи загребачко-љубљански ПорфиријеФото: РТРС

Митрополит Порфирије изразио је захвалност Српске православне цркве граду Београду и другим институцијама и појединцима на помоћи Петрињи и Глини, додајући да је потребно још монтажних кућа, јер је велики број људи у земљотресу остао без домова.

Он је рекао да је потребно људима који су у земљотресу изгубили кров над главом обезбиједити да се смјесте и преспавају.

- Има доста старијих. Ноћи проводе у аутомобилима и то не само они којима су домови срушени, него и они где би се можда и могло преспавати, али због страха од сталних понављања земљотреса не усуђују се да проведу ноћ у домовима - додао је митрополит Порфирије.

Он каже да је до сада довезено око 40 контејнера, а да у међувремену стижу и друге донације, као што је донација Покрајине Војводине, али и приватне донације, преноси РТС.

- Сад покушавамо да оно што је најургентније обезбедимо и допринесемо општој акцији државе Хрватске у решавању најосновнијих потреба - рекао је митрополит Порфирије.

Он очекује да ће Црква испоручити укупно стотињак контејнера, али додаје да ће поред контејнера, бити потребно још помоћи за народ у земљотресом погођеном подручју.

- Биће потребно, када се буду градили домови, да и ту Црква и друге српске институције притекну у помоћ колико је могуће. Очекујемо да ће највећи терет заправо поднети држава - рекао је митрополит Порфирије.

Он је нагласио да је важно да представници Цркве посјете људе у мјестима погођеним земљотресом како би их охрабрили и да би им показали бригу, да знају да неће бити препуштени сами себи.

- Земљотрес као елементарна природна непогода, као и пандемија, не зна ко је ко, не бира и не дели људе по начину на који се моле Богу, којој цркви припадају и ком народу, све се јединствено третира. Тако се и ми у овом тренутку трудимо да будемо отворени за све којима је помоћ потребна - поручио је митрополит Порфирије.

Он је додао да ће им у овом тренутку, ипак, већа брига бити православни вјерници и Срби, али и да никога неће прескочити у пружању помоћи.

Описујући ситуацију у Петрињи и мјестима погођеним земљотресом, митрополит Порфирије каже да све дјелује врло драматично, као библијска катаклизма, додајући да је и много храмова који су до темеља порушени у земљотресу.

- Сматрамо да у овом тренутку треба да помогнемо људима, а када се живот врати у нормалне токове градићемо храмове - навео је митрополит Порфирије.

Петриња је 29. децембра била епицентар снажног земљотреса јачине 6,3 степена Рихтерове скале, који је тешко оштетио инфраструктуру тог и околних мјеста, а погинуло је седморо људи.