latinica  ћирилица
08/01/2021 |  20:07 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Студент психологије из Бијељине члан интернационалне мреже научника (ВИДЕО)

Младен Цимеша, студент треће године Факултета за психологију "Универзитета Бијељина" постао је члан интернационалне мреже научника "Адиктив Брејн" са сједиштем у Лондону. Ову међународну мрежу чине млади научници и докторанти са престижних Универзитета - "Харвард", "Стaнфорд" и "Џон Хопкинс".
Младен Цимеша - Фото: РТРС
Младен ЦимешаФото: РТРС

Поље истраживања Младена Цимеше, студента психологије из Бијељине, везано је за неуронауку. Аутор је неколико научних радова који су му обезбиједили високу привилегију - улазницу у међународну мрежу научника која се бави истраживањем мозга.

Једно од тренутних истраживачких поља везано је за утицај стреса на пренатални развој фетуса.

      View this post on Instagram

A post shared by The addictive brain (@theaddictivebrain)


- Фасцинира ме како психосоцијално окружење мајке, сиромаштво, стресогенo окружење утичу на неонатални развој. Jедно истраживање које радим са научницима из мреже Адиктив брејн, везано је за утицај тестостерона на развој мушког фетуса - рекао је Цимеша.

Матични факукултет психологије на Универзитету Бијељина, Младену је дао непходно образовање, али је за додатно усавршавање и истраживање морао сам да се потруди.

- То је константно усавршавање, читање научних радова, учење, то су непроспаване ноћи. Велики труд је ту уложен. Пошто тај образовни модел не постоји код нас, ја сам био ауто-дидакт све вријеме, тако да сам морао да се усавршим да бих дошао до нивоа с којим могу да наступим на међународној сцени у овој области коју проучавам - додао је Цимеша.

Успјех сваког студента је и успјех факултета, кажу на Универзитету Бијељина. Спремни су, кажу, да сходно могућностима, финанијски испрате и помогну његово стручно усавршавање.

- Није довољно да само будете стручни, него и да имате карактер. Једино на тај начин, ако сте добар човјек, можете сутра да постанете неко у одређеној бранши, а мислим да је Младен Цимеша  управо то - каже Боро Крстић, директор Универзитета Бијељина.

У друштву младих научника и доктораната са престижних Универзитета као што су Харвард, Стaнфорд и Џон Хопкинс, је и Младен Цимеша, скромни студент са Универзитета Бијељина. Истраживач људског мозга, а ни душе му не недостаје. Сликарски таленат му је урођен, па је и умјетност област у којој млади Цимеша доминира.