latinica  ћирилица
08/01/2021 |  07:56 ⇒ 10:28 | Аутор: РТС

Трамп: Сада је приоритет миран пренос власти

Одлазећи амерички предсједник Доналд Трамп осудио је насиље у Вашингтону прије два дана и истакао да ће његов приоритет сада бити миран пренос власти на Џозефа Бајдена. Тиме је први пут признао да ће Бајден бити нови предсједник.
Доналд Трамп (AP/Evan Vucci) - Фото: AP
Доналд Трамп (AP/Evan Vucci)Фото: AP

Доналд Трамп је у обраћању нацији поручио да је напад на Капитол хил био гнусан.

- Као и сви Американци и ја сам бијесан због насиља, безакоња у Вашингтону. Одмах сам наредио распоређивање Националне гарде и федералних снага да би се осигурала зграда Конгреса и избацили уљези - рекао је Трамп.

Истакао је да Америка јесте и увијек мора бити земља закона и реда.

- Поручујем онима који су чинили насиље и разарање да не представљају Америку, а они који су прекршили законе платиће због тога - навео је Трамп.

- Сада када је Конгрес потврдио резултате избора нова администрација ће ступити на дужност 20. јануара. Сада ми је приоритет да обезбиједим неометан и миран пренос власти, а овај тренутак захтијева измирење и заљечење, јер је 2020. година била изазовна за амерички народ - закључио је Трамп.

Потпредсједник САД Мајк Пенс противи се позивању на 25. амандман ради уклањања Доналда Трампа са предсједничке функције.

Предсједница Представничког дома Америчког конгреса Ненси Пелоси раније је затражила од Пенса да се изјасни да ли ће се позвати на 25. амандман како би Трамп био уклоњен са функције и да ће, уколико он не почне процес уклањања Трампа из Бијеле куће, покренути импичмент.

Амерички полицајац Брајан Сикник подлегао је повредама које је задобио послије нeреда када су демонстранти упали у зграду Капитола.

Oн је пета жртва нереда које су у сриједу изазвале присталице Доналда Трампа.