latinica  ћирилица
07/01/2021 |  11:16 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Нови Град: Основац објавио збирке прозе и поезије, ускоро почиње да пише роман

Ученик деветог разреда Основне школе "Свети Сава" Нови Град Слободан Дрљача објавио је своју другу књигу "Све ће ти рећи снови", а ускоро почиње да пише роман.
Слободан Дрљача - Фото: СРНА
Слободан ДрљачаФото: СРНА

За разлику од прве књиге која је збирка прозних текстова, друго дјело је збирка поезије.

Слободан је рекао Срни да се писањем почео бавити спонтано, прво за литерарне конкурсе.

- Сјећам се да је први конкурс био поводом Светог Саве. Затим су се конкурси низали и ја сам схватио да бих можда некад могао да се бавим писањем, али нисам слутио да ћу тако брзо објавити књигу - наглашава он.

Прво дјело "Дјетињство", које је промовисано у ОШ "Свети Сава" у новембру прошле године, настало је као резултат његовог доживљаја прочитаних дјела.

- Кад бих прочитао неко дјело, сабрао бих свој доживљај у причу и то се скупљало. И даље сам мислио да ће то послужити само за неке конкурсе - прича Слободан Дрљача.

Књига поезије "Све ће ти рећи снови", објављена недавно, има неколико љубавних пјесама, али се Слободан, углавном, бави анализом.

- У својим пјесмама анализирам ликове из дјела других писаца, посветио сам се човјеку, лику. У "Дјетињству" сам анализирао свој доживљај цијелог дјела, а у другој књизи, анализом лика, његовог карактера - истиче Слободан.

Он прича да је невјероватан доживљај био узети у руке своју прву објављену књигу.

- Сав труд и рад су се материјализовали и ја сам на почетку само гледао у књигу - каже Слободан.

Он додаје да има обичај да поклања своје књиге, али да то не ставља у први план, већ да жели да га људи прво упознају.

Обје књиге објављене су у штампарији "Арт принт".

Директор Основне школе "Свети Сава" Марина Овука каже да Слободан има специфичан доживљај свијета, те да анализа којом се бави долази до изражаја у његовим дјелима.

- Скроман је, не истиче се. Мислим да је то дијете које има много тога да каже и да су пред њим велика дјела - додаје Овука.

Наставник српског језика Сања Шевић сматра да је тешко, након читања Слободанових пјесама, повјеровати да је аутор ученик основне школе.

- Он је једно једноставно дијете, али је веома усмјерен и размишља много озбиљније од вршњака. Велика ми је част и задовољство да предајем српски језик Слободану Дрљачи - истиче Шевићева.

Слободан Дрљача укључен је у бројне школске активности, а, након збирки прозе и поезије, ускоро почиње да пише роман.