latinica  ћирилица
07/01/2021 |  09:55 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Елвис Пресли - краљ рока

Амерички музичар Елвис Арон Пресли, "краљ рока", изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. вијека, рођен је 8. јануара 1935. године.
Елвис Присли (Фото: https://www.tcm.com/) -
Елвис Присли (Фото: https://www.tcm.com/)

Пресли је продао више од 150 милиона плоча и глумио у двадесетак филмова.

Музичку каријеру почео је када је власник "Сан Рекордса" Сем Филипс, жељан да ширем аудиторијуму приближи звук афроамеричке музике, видио у Елвису потенцијал да то и оствари.

У пратњи гитаристе Скотија Мура и басисте Била Блека, Елвис је један од зачетника рокабилија, убрзаног споја кантрија и рокенрола.

Његов први сингл "Хотел сломљеног срца" изашао је у јануару 1956. године и одмах постао хит број један. Пресли је постао водећа фигура новог рокенрол звука.

Његов начин извођења пјесама и енергични покрети учинили су га једним од најпопуларнијих извођача, али и најконтроверзнијих.

Филмску каријеру започео је 1956. филмом "Воли ме њежно". Углавном је играо у музичким филмовима осредње вриједности, али са насловним пјесмама које су редовно постајале хит.

Од 1957. до 1966. године Пресли се налазио на листи 10 најкомерцијалнијих америчких глумаца.

Године 1975. Пресли има озбиљне здравствене проблеме, дијабетес и гастритис.

Постао је зависан од дроге, а 1977. године доживљава срчани удар, али не мијења начин живота.

Дана 16. августа исте године Елвис пада у дубоку кому због прекомејрне употребе дроге. Доктори покушавају да му спасе живот, али не успијевају. У тренутку смрти имао је 43 године.

Елвис Пресли је још за живота постао легенда - за двадесетак година рада објавио је 97 плоча, а на врховима топ-листа провео је чак 996 седмица.