latinica  ћирилица
28/12/2020 |  20:53 ⇒ 29/12/2020 | 07:20 | Аутор: dnevni avaz

Око 350 миграната из Липе довезено у Сарајево, центар у Блажују пун

Током претходне двије ноћи око 350 илегалних миграната стигло је из кампа Липа у Бихаћу у привремени прихватни центар у Блажују, потврдио је директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.
Мигранати у кампу Липа (Фото: Фена) -
Мигранати у кампу Липа (Фото: Фена)

Ујић је за Аваз рекао да је у Липи остало између 450 и 500 миграната.

- У наредна два дана ријешићемо и овај проблем. И они ће бити смјештени онако како то доликује једној земљи која је потписница свих међународних конвенција. Оперативно радимо оно што је надлежност Савјета министара, односно Министарства безбједности. Покушавамо и кроз друге активности допринијети да се што брже ријеши овај проблем, јер су људи на отвореном - рекао је Ујић.

Он је додао да је прихватни центар у Блажују пун те да су у току преговори и да ће се наћи друго рјешење за смјештај миграната који су још у Липи. Није могао потврдити нову локацију.

- Они неће бити смјештени у Кантону Сарајеву, неће бити у урбаним дијеловима - појаснио је Ујић.

Он је рекао и да ће се за три до четири мјесеца створити услови да Липа буде привремени прихватни центар у пуном капацитету.

Више од 70 Пакистанаца биће депортовано

Када је ријеч о депортацијама, Ујић појашњава да су то сложене активности те да се прво утврђује идентитет илегалних миграната.

- Имамо више од 70 људи из Пакистана којима је утврђен идентитет и чија ће депортација ићи веома брзо - рекао је Ујић.