latinica  ћирилица
27/12/2020 |  19:57 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Повећана потражња за препеличјим јајима (ВИДЕО)

Због пандемије вируса корона, а ради ојачавања имунитета, енормно је порасла продаја препеличјих јаја.
Препеличија јаја - Фото: РТРС
Препеличија јајаФото: РТРС

То потврђује приједорски узгајивач јапанских препелица, Младен Гороњић, који каже да због велике потражње не може намирити потребе тржишта.

За препеличја јаја каже да су изузетно љековита и да значајно помажу и приликом опоравка од вируса корона.

У свом малом животињском царству има око стотину јапанских препелица. На његовој малој фарми дневно се произведе 60 препеличјих јаја, за која се сматра да су изузетно љековита.

Све произведено, прода се за трен. И није му пало на памет да искористи невољу и повећа цијену.

- Што се тиче тренутног стања, потражња је стварно велика. Значи, да имам и четири, пет пута већи број препелица, односно већу количину јаја, сигуран сам да бих успио да продам. Међутим, тако је - како је. Цијена је тридесет фенига већ уназад неколико година. Нисам сада искористио ову ситуацију да подигнем цијену, мислим да нема потребе, не би било коректно с моје стране - прича Младен.

А купци то цијене и долазе из свих крајева приједорске регије, па и шире. Већином их натјера "мука" и потрага за лијеком. У вријеме пандемије, а у циљу јачања имунитета, ових дана препеличја јаја посебно су тражена.

- Има неколико случајева гдје су људи били тешко болесни, баш од вируса корона, тако да су, када су изашли на кућно лијечење, јавили се и користили су јаја. Кажу да су им прилично помогла приликом тог опоравка јер поправљају, прије свега, крвну слику. Садрже пет пута више фосфора и око седам пута више гвожђа у односу на јаја од кока - појаснио је Младен.

А као лијек, јаја јапанске препелице, која тежи свега 120 грама, конзумирају се искључиво свјежа. Младен Гороњић има око 400 животиња и сат и по времена треба му само да их нахрани.

Међутим, не жали се, јер љубав коју му узвраћају је, како каже, непроцјењива.