latinica  ћирилица
22/12/2020 |  11:55 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Подршка обуци нових требињских пчелара

Шведска/УСАИД фарма два пројекат подржао је Удружење пчелара "Леотар" из Требиња да обучи 50 нових пчелара који се сада баве пчеларством као додатном активношћу и извором прихода.
Удружење пчелара "Леотар" из Требиња - Фото: СРНА
Удружење пчелара "Леотар" из ТребињаФото: СРНА

Обука је трајала од краја јуна до средине новембра, након што се Удружење пријавило за додатна бесповратна средства при Фарма два пројекту за обуку 50 нових пчелара, углавном младих мушкараца и жена, који би постати чланови Удружења и подигли годишњу производњу на 150 тона.

Свих 50 полазника обуке успјешно је прошло завршни тест те су се, као чланови Удружења, активно посветили бављењу пчеларством, саопштили су организатори пројекта.

- И у прошлости смо имали подршку Фарма два пројекта у обуци за мање групе пчелара. Овај пут смо обуку подигли на много већи ниво. Ангажовали смо шест предавача, од којих су пет универзитетски професори из Бањалуке и Београда - рекао је предсједник Удружења Обрад Нинковић.

Међу 50 нових пчелара је и двадесетогодишња Тијана Јелић, која са вјереником тренутно има 70 кошница, што им омогућава додатни извор прихода.

- Александар и ја ћемо се ускоро вјенчати. Са 70 кошница које имамо ове године смо успјели произвести прилично велике количине меда. Како будемо ширили пчелињак, надамо се да ћемо произвести више меда и да ће нам пчеларство постати значајан, ако не и главни извор прихода - рекла је Јелићева.

Она каже да њихов почетак није био лак, јер нису имали прилику проћи одговарајућу обуку о пчеларству, те да су након ове едукације много научили, али и постали свјесни да ће морати још много више да би постали успјешни пчелари.

Данијела Весић Шакота пчеларством је почела да се бави из знатижеље, те је средином обуке, која је имала 22 теоријске и 12 практичних сесија у показном пчелињаку, купила једно и добила два пчелиња друштва и са додатном кошницом коју је добила на поклон успоставила свој први мали пчелињак.

Она је навела да тренутно планира производити довољно меда и прополиса за своје домаћинство, а да би то касније требао постати и додатни извор прихода.

- Радим за Судску полицију, па ћу за девет до 10 година отићи у пензију. Планирам даље ширити пчелињак - каже Шакотићева.

Шведска/УСАИД фарма два пројекат има дугогодишњу сарадњу са Удружењем "Леотар".

Пројекат је 2017. године подржао Удружење у набавци пчеларске опреме и ИЦТ уређаја за њихове чланове да би годишња производња меда тадашњих 65 чланова била повећана са 81 на 90 тона.

Удружење је расло, а 2019. године имало је већ 150 чланова који су годишње производили 130 тона меда и других пчелињих производа.