latinica  ћирилица
21/12/2020 |  16:56 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Још пет година без царине на извоз воћа и поврћа

Произвођачи и извозници воћа и поврћа из Србије и других економија западног Балкана и у наредних пет година своју робу продаваће без царина купцима у ЕУ.
Воће и поврће - Фото: РТРС
Воће и поврћеФото: РТРС

Одлука ЕУ о Аутономним трговинским мјерама, којом се до краја 2025. продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању, односно за које је ССП неповољнији, објављена је у Службеном гласнику ЕУ и сутра ступа на снагу.

Одлуку, која се обнавља сваких пет година, на приједлог Европске комисије, донио је Европски парламент и потврдио Савјет ЕУ, саопштено је из Привредне коморе Србије.

Осим јабука, шљива и кукуруза шећерца, без царинског оптерећења и у наредних пет година са западног Балкана у ЕУ извозиће се, између осталог - кромпир, тиквице, печурке, грожђе, кајсије, вишње, трешње, нектарине, брескве, јагоде, орашасти производи, диње и разни агруми.

Такође, и произвођачима вина из региона продужава се могућност за извоз додатних 30.000 хектолитара годишње након што искористе квоте које је ЕУ одобрила западнобалканским економијама појединачно, према билатералним споразумима.

Предсједник Привредне коморе Србије и Коморског инвестиционог форума западног Балкана Марко Чадеж рекао је да се за продужење повољнијег трговинског режима у комуникацији са институцијама у Бриселу залагала и ова заједничка привредна комора региона.

Он је истакао да је ова одлука посебно важна за мала и средња предузећа, односно произвођаче и извознике воћа и поврћа, од свјежих јабука и шљива до кукуруза шећерца.

- Уштеда од неколико десетина милиона евра на царинама даје им предност у односу на конкуренцију, могућност за већи извоз и зараду и боље позиционирање на великом тржишту ЕУ - каже Чадеж.