latinica  ћирилица
17/12/2020 |  10:04 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Малишани установе "Бели анђео" партнер у акцији "С љубављу храбрим срцима"

Јавна предшколска установа "Бели анђео" учествује у овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима", која се 11. пут одржава под високим покровитељством предсједнице Републике Српске.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Директор ове установе Маја Зечевић истакла је да су поносни што су ове године партнери предсједника Републике Српске у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" и што су подршка Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској под називом "Мрвице".

- Учествујући у хуманитарним акцијама малишани од најранијег дјетињства уче да буду добри људи, спремни да у сваком тренутку помогну онима којима је помоћ неопходна. Дјеца истовремено дају и велику лекцију одраслима позивајући их да крену њиховим стопама, да буду хумани - рекла је Зечевићева.

Она је додала да су дјеца из Установе припремили поруке подршке родитељима пријевремено рођене дјеце, која је снимљена и биће емитована путем телевизије.

- Старија вртићка група узраста од пет до шест година имала је рецитацију `Порука за све људе`, уз поруку подршке. Позвали су све да позивом на број 1411 донирају једну КМ за прву банку хуманог млијека. Средња вртићка група узраста од четири до пет година припремила је драматизацију `Ко је најбољи?`, те рецитацију `Година` и пјесмицу `Свети Никола`-  навела је Зечевићева тачке програма са којим малишани учествују у овој акцији.

Установа "Бели анђео" има пет васпитно-образовних група, од којих су двије јасличке, узраста од једне до три године, те три вртићке, од три до шест година.

- Поред матичног објекта свечано је отворена и организациона јединица у насељу Скеле, у којој тренутно још не бораве дјеца јер смо у процедури регистрације у Суду. Имамо 21 радника, а тренутно и једног приправника дипломираног васпитача предшколске дјеце и логопеда као сарадника који ради са дјецом једном седмично - напоменула је Зечевићева.

Она је нагласила да Установа ради према препорукама Института за јавно здравство Репепублике Српске са смањеним бројем дјеце по групама, те због тога тренутни број уписане дјеце је 75.

Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искориштена за покретање прве банке хуманог млијека у Републици Српској, с намјером да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којима није доступно мајчино млијеко, обезбиједи донирано хумано млијеко.

Прва Банка хуманог млијека у Републици Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Српске, будући да се на овом мјесту врши медицинско збрињавање највећег броја пријевремено рођене дјеце из свих дијелова Републике.

Иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".