latinica  ћирилица
16/12/2020 |  11:35 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Ћорић: Циљ мора бити развој привреде

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је данас да привредни развој мора бити циљ Владе Српске и свих институција, те да је Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2021-2023. године квалитено сачињен.
Перо Ћорић - Фото: РТРС
Перо ЋорићФото: РТРС

- Овај документ усвајамо у тешко предвидивим условима усљед вируса корона јер су настављени негативни трендови пословања у овој години са неизвјесним прогнозама за 2021. Зато је потребно дефинисати краткорочне и дугорочне мјере за помоћ привреди - рекао је Ћорић у Народној скупштини Републике Српске.

Он је нагласио да је потребно растеретити привреду сувишних намета, као и да није реално очекивати да нагомилани проблеми буду брзо ријешени, али да добро осмишљеним политикама и преданим радом могу бити постигнути очекивани резултати.

Ћорић је навео да је потребно значајно јачати привреду, јер само тако и заједничким радом Владе и привредника на минимум могу бити сведене негативне посљедице пандемије вируса корона.

- Поздрављамо формирање регистра подстицаја привреди. Привреда мора ући у процес дигитализације, а неопходно је реструктурисање јавних предузећа. Привредна комора подржава предложени документ, вјерујући да ћемо до зацртаних циљева доћи јасно дефинисаним акционом планом - додао је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да је потребно да се ради на технолошком развоју привреде како би постојећи проблеми били превазиђени.

- Морамо радити на отварању нових радних мјеста, јер одређени дијелови привреде дугорочно се неће моћи у потпуности опоравити. Потребно је ускладити образовање са тржишем рада, а јавна предузећа би требало да на неки други начин функционишу и да у пуном капацитету обезбјеђују финансијска средства за буџет Српске - рекао је Тривић.

Он је оцијенио да је Приједлог програма економских реформи један од најбољих до сада, јер су дефинисани проблеми, али и квалитетне мјере за њихово рјешавање.