latinica  ћирилица
15/12/2020 |  09:01 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Расте потражња за љековитим биљем (ВИДЕО)

Љековите, ароматичне и зачинске биљке се све више користе као сировине у фармацеутској, козметичкој и прехрамбеној индустрији, а њихова употреба је све више у порасту.
Љековито биље - Фото: РТРС
Љековито биљеФото: РТРС

Већина лијекова је од љековитог биља па тако и чајеви. Пијемо их у свим ситуацијама - кад смо здрави и још више кад смо болесни. Наша екипа посјетила је једног произвођача чајева који се овим послом бави 26 година.

Десет плантажних култура, 150 тона сушеног биља годишње, нема отпада, а производи се, осим пласирања на домаћем тржишту, извозе у Америку, Енглеску, Италију, Нјемачку и све земље региона – ово су само неки од разлога који производњу љековитог биља сврставају међу прве три најперспективније гране пољопривреде у Републици Српској.

Овако прича Недељко Кустурић који се тиме бави и од тога живи 26 година. Његова фирма броји шест радника и 300 коопераната који љековито биље сакупљају на територији читаве БиХ.

Тржиште љековитог биља у Републици Српској и даље је, упркос домаћим сировинама, преплављено увозним чајевима и другим напитцима. За тим заиста нема потребе, јер нам је природа баш све дала на овим просторима.

- Све више људи води рачуна и шта једе и шта пије, а да би човјек успио у послу мора имати четири основне ствари: идеју, љубав, мора бити одговоран и упоран - истакао је Кустурић.

У кесицама нема додатних заслађивача, нити адитива. Недељко каже учествује активно у сваком дијелу овог посла како би на полицама били сигурни природни чајеви. Контрола земљишта на којем се узгајају биљке, избор сјемена, сушење и берба - све у циљу да финални производ задовољи потребе купаца. Тако његови чајеви имају и сертификат Министарства пољепривреде за органску производњу.

- На нашем тржишту има јако пуно тих чајева и увозних и домаћих. Оно што волим да кажем, то је да људи узимају рифузне чајеве гдје се види и биљка која је уситњена, може да се препозна, види јој се боја. Основна ствар кесице чаја је природна боја и садржај активне материје - појаснио је Кустурић.

У пољопривреди има много посла, али труд се исплати. У Српској, каже Недељко, постоји око 20 фирми које се баве овом врстом производње и свако од њих је пронашао своје мјесто како на домаћем тржишту, тако и у извозу.

Маркетинг и дизајн привлаче пажњу купаца, па тако често домаћи чајеви изостану из потрошачке корпе. Међутим, битно је оно сто се налази у кесици, а не како она изгледа поручује Кустурић. Што се самих чајева тиче, ту нема неке посебне препоруке, сем да код свакодневне употребе треба конзумирати оне чајеве који пријају организму.